MUZEJ ŽRTAVA GENOCIDA PODSEĆA

Na ovaj dan pre 80 godina počela je velika ofanziva nemačkih nacističkih i hrvatskih ustaško-domobranskih snaga protiv pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i srpskog civilnog stanovništva na Kozari.

Mada je deo partizanskih snaga i civila u zbegu uspešno, posle teških i herojskih borbi, probio neprijateljski obruč 3. jula 1942. godine , nemačka vojska i hrvatske ustaše naposletku su uspeli da slome otpor branilaca te su počeli da sistematski gone i ubijaju srpske civile na Kozari i Potkozarju.

Deo njih je odmah streljan na brojnim stratištima na Kozari, dok su drugi najvećim delom bili odvedeni u jasenovački sistem koncentracionih i logora smrti gde su tragično postradali.

Povodom obeležavanja osamdesete godišnjice ovih stravičnih zločina nad Srbima Kozare i Potkozarja, Muzej žrtava genocida u saradnji sa Memorijalnim muzejom na Mrakovici organizuje izložbu koja će, u Memorijalnom muzeju na Kozari, biti otvorena za posetioce od 30. juna 2022 u 12 časova.

Autori izložbe su kustos Muzeja žrtava genocida g. Bojan Arbutina, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici g. Boris Radaković i viša kustoskinja Memorijalnog muzeja na Mrakovici g-đa Marina Ljubičić Bogunović.

Realizaciju ovog projekta podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija Muzeja žrtava genocida.

Pored toga, autorski tim izložbe, kao i Muzej žrtava genocida i Memorijalni muzej na Mrakovici, zahvaljuju na saradnjui u realizaciji ove postavke posvećene afirmaciji kulture sećanja na tragična stradanja u genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad srpskim narodom sledećim institucijama Republike Srpske: Arhivu Republike Srpske, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, Muzeju Republike Srpske, Muzeju Kozare u Prijedoru,  Spomen -području ,,Donja Gradina“ i mnogim drugim.

Izvor: Muzeja žrtava genocida

%d bloggers like this: