UMRLA MILJA KAURIN ,ZATOČENICA JASENOVAČKOG LOGORA

UMRLA MILJA KAURIN ,ZATOČENICA JASENOVAČKOG LOGORA

imageJedna od zatočenica logora Jasenovac, 84-godišnja Milja Kaurin iz sela Murati preminula je u nedjelju, 15.aprila , na Vaskrs.

Milju Kaurin su zajedno sa 14 članova njene porodice odveli u logor Jasenovac. Ustaše su likvidirale devetoro, a preživjelo je petoro ukućana, među njima i trinaestogodišnja djevojčica Milja. Ona je u logoru oslijepljena prinudnim gledanjem u ljetnje sunce.

Pakao kroz koji je u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, prošla Milja Kaurin, čiji je život bio zatočen u vječitu tamu, pretočio je u dokumentarni film „Sunce i žice“, autor i reditelj Simo Brdar.

“Tukli su me i terali da danju gledam u sunce, noćima u vatru, pa, na kišu. Tako su mi u „Jasenovcu“ iscurile oči,” kazivala je Milja.

U svedočenju o preživljenom užasu, Milja Kaurin nikog nije optuživala. Ona opominje. I, ne govori samo o zločinu, nego o svima nama, ravnodušnim na tuđe beznađe i bespomoćnost, a takav je bio život ove starice. Verujem da je to dodatna snaga filma, koja udara isto tako jako, kao i kazivanje o detinjstvu u logoru, u kome su joj uzeli svjetlost, kazao je autor filma Simo Brdar.

Sahrana Milje Kaurin, obaviće se danas na mjesnom groblju u Muratima u 13 časova.

POGLEDAJTE FILM VEK U MRAKU

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: