Žrtve akcije Bljesak opomena svima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da žrtve koje su pale tokom hrvatske agresije u akciji „Bljesak“ 1995. godine treba da budu opomena svima da odnose na ovim prostorima grade na principima mira i uvažavanja suživota.

Dodik je u Gradišci, na obilježavanju 17. godišnjice egzodusa Srba tokom „Bljeska“, rekao da za ubistva srpskih civila iz Zapadne Slavonije do sada niko nije odgovarao i pozvao sve nadležne institucije da zbog mira i tolerancije nađu i procesuiraju odgovorne i nalogodavce ubijanja civila.

„Onima koji su u haosu morali da napuste svoje kuće i krenu u neizvjesno izbjeglištvo nije dozvoljeno ni da odu, već su ubijeni na cesti. Zbog toga ovo mora da ima svoj pravni epilog“, poručio je Dodik.

On je izrazio očekivanje da će se to jednog dana desiti, ali da to ostaje kao teška mora svima koji se svake godine na ovom mjestu okupljaju i konstatuju istu stvar da za zločin još niko nije odgovarao.

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos za vojnike i civile stradale u „Bljesku“, a Dodik je zajedno sa načelnikom opštine Gradiška Nikolom Kraguljem položio vijence na spomenik žrtvama te akcije ispred crkve i sa mosta na Savi bacio vijenac kao znak sjećanja na stradale u maju 1995. godine.

Obilježavanju 17. godišnjice egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije prisustvovali su i predstavnici Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, Udruženja Srba izbjeglih iz Zapadne Slavonije, Udruženja „Suza“ iz Beograda, te Boračke organizacije Gradiška.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, na području sektora „Zapad“ pod zaštitom UN tokom akcije „Bljesak“, koja je počela na današnji dan 1995. godine, ubijeno je 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro djece do 14 godina.

Do sada je riješena sudbina samo 68 lica, od čega 35 na području Hrvatske, a ostalih na području Republike Srpske, gde su pobijeni u avionskim napadima na kolone izbeglica ili su kasnije podlegli povredama.

Iz zajedničkih grobnica u Medarima, Okučanima i Vrbovljanima ekshumirano je 100 leševa pobijenih Srba, a na tom području nalazi se još nekoliko grobnica sa ukupno 54 posmrtna ostatka, dok za 82 srpske žrtve akcije „Bljesak“ još nema podataka o mjestu ukopa.

Porodice stradalih Srba iz zapadne Slavonije očekuju brže identifikacije i ekshumacije ostalih poznatih grobišta i procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima stradalim u akciji „Bljesak“ za koje još niko nije procesuiran, ni pred međunarodnim, ni pred nacionalnim sudovima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: