Uništeno vodeno blago

Evo jedna posta od sajta www.podgradci.com gde opisuje kakva smo mi to stoka u Potkozarju, svu prirodu smo unistili i nista ne cuvamo za nasu dijecu. Veliki dio ovoga je i drzava kriva, lopovluk veliki, neki se lapaju para a obicni radnik nista nema.

Ribolovno društvo „Amur“ iz Gradiške ubacilo je 10.000 komada potočne pastrmke u Jablanicu, Lubinu i Vrbašku. To je njihov očajnički pokušaj spasavanja vodotoka zagađenih hemikalijama koje se koriste u poljoprivredi.

Ribolovci tvrde da je životinjski svijet u potkozarskim rijekama uništen nebrigom stanovnoštva koje tu živi, a najviše okrivljuju poljoprivrednike i šumare.

Poslije hemijskog tretmana njiva, povrtnjaka i voćnjaka, otrovnu ambalažu bacaju u rijeke. Na virovima, gdje je nekad bilo mnogo ribe, poljoprivrednici ispiraju traktorske prskalice. U vodu bacaju smeće, stare šporete, automobile, trulo voće i povrće, uginulu stoku – ukazuju Đuro Matković i Slobodan Golić, rukovodioci Ribolovnog udruženja „Amur“ koje različitim akcijama i upozorenjima nastoji sačuvati ovdašnje potoke i rijeke.

U Trijebovljanima, gdje su Jablanicu sredinom juna poribili sa nekoliko hiljada mlađi, kivni su i na šumare. Ribolovac Neđo Kotur kaže da se ne vodi dovoljno računa o vodotocima prilikom sječe i izvoza drveta iz kozarskih šuma.

Traktorima vuku balvane preko potoka koji poslije kilometrima teku mutni i zagađeni. To traje mjesecima, od ranog proljeća do kasne jeseni. Pojedine rijeke tako se gotovo nikada ne mogu izbistriti – objašnjava Kotur.

Ribočuvar Zoran Vidačić i njegov kolega Igor Karakaš, obojica članovi „Amura“, tvrde da je svijest stanovništva o potrebi očuvanja prirode, na veoma niskom nivou.

Nakon prethodnih poribljavanja, zaticali smo mještane koji zavjesama i gustim mrežama pregrađuju rijeke i kradu ribu. Takve slučajeve prijavili smo policiji i inspekciji – pričaju Vidačić i Karakaš.

Svijetli ali usamljeni primjeri su nedavno formirane ekološke grupe u Grbavcima, Romanovcima i Gradiški koje pokušavaju promjeniti loše navike.

Organizovali smo akciju na uređenju seoskih potoka i rijeka u Grbavcima. Uputili smo apel da se čuva ovo vodeno blago jer ne smijemo da izgubimo zdravu i čistu vodu – kažu u Grbavcima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: