Bitka na Kozari: Srcem protiv čelika

SRNA – 30.06.2012

Spomenik_mrakovicaBEOGRAD – Preživjeli borci krajiških i kozarskih brigada danas su u Beogradu, u okviru obilježavanja 70 godina od Bitke na Kozari, antifašističke borbe srpskog naroda i genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, položili cvijeće na Spomenik oslobodiocima grada.

Cvijeće su na Groblju oslobodilaca Beograda položili preživjeli borci krajiško-kozarskih brigada Prve, Pete i Dvanaeste i aktivisti Udruženja Kozarčana.

Cvijeće je položeno i na humke dvoje najmlađih boraca Pete kozaračke brigade, brata i sestre Dragoljuba i Đurđine Aleksić, koji su imali zajedno samo 33 godine kada su pali za slobodu Beograda.

Predsjednik Udruženja Kozarčana u Beogradu Rajko Srdić rekao je novinarima, nakon polaganja cvijeća, da se u Beogradu obilježava 70 godina od Bitke na Kozari zato toga što su Kozarčani, koji su 1942. godine doživjeli pogrom srpskog naroda, našli snage da sa svoje tri brigade učestvuju u oslobađanju Beograda.

„Sve vrijeme su išli srcem protiv čelika“, rekao je Srdić i dodao da se ne smije zaboraviti ono što je narod dao u odbrani protiv fašizma niti oni koji su nanijeli zlo.

On je podsjetio na velika stradanja naroda i zločine koje su počinile ustaše u Prijedoru, Bosanskom Novom, Dubici, Gradiški…

„Obilježavanje i polaganje vijenaca na ove grobove naša su tapija u borbi protiv fašizma“, poručio je Srdić, koji je podsjetio da u Beogradu djeluje Udruženje Kozarčana i da se svake godine održava susret Kozarčana koji u Beogradu žive.

Večeras će u Udruženju književnika Srbije biti održano književno veče u spomen žrtvama ustaških i njemačkih zločina nad narodom Potkozarja i Kozare, logorašima Jasenovca, Gradine i Stare Gradiške i u slavu boraca, učesnika slavne Bitke na Kozari, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Svečanu akademiju sutra u 18 časova u Narodnom pozorištu prigodnom besjedom otvoriće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: