Srpski narod nosilac antifašističke borbe

 

20410Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da se ne smije dopustiti da iz kolektivnog sjećanja iščezne sjećanje na period borbe protiv fašizma, te da srpski narod u BiH treba da bude ponosan na tekovine antifašističke borbe.

“Nikada ne smijemo dopustiti da iz našeg kolektivnog sjećanja iščezne sjećanje na to vrijeme, na te div-junake, na ogroman entuzijazam i ogromnu spremnost na žrtvu. Ustanak naroda BiH protiv fašizma započeo je 1941. godine upravo na teritorijama na kojima je živio srpski narod i to ne smije biti zaboravljeno”, rekao je Đokić.

Učestvujući u centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na ustanak naroda BiH protiv fašizma u Milića Gaju, na području opštine Kozarska Dubica, Đokić je istakao da Vlada Republike Srpske, posredstvom Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obilježavanjem tog događaja želi da iskaže trajnu privrženost tekovinama antifašizma.

“Mi smo u toj borbi protiv fašističkih okupatora žrtvovali veoma mnogo svog stanovništva kroz koncentracione logore i kroz jedinice vojske. Poginulo je više od 300.000 vojnika i to dovoljno govori o masovnosti stanovništva, ali i ogromnim žrtvama koje su pale za slobodu”, naveo je Đokić.

On je poručio da se nikada ne smije dopustiti da iz kolektivnog sjećanja iščezne sjećanje na naše pretke.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da je, s obzirom da potiče iz Potkozarja, ponosan na početak i tok antifašističke borbe, jer u tome je sadržano nešto čime se ovaj narod u jednom vremenu pokazao kao narod koji razumije i zna šta je sloboda i koji zna šta jeste zlo i zločin.

“Ono što je sadržano u toj antifašističkoj tradiciji i u stradanju srpskog naroda je nešto što i mene, a i druge ljude obavezuje da dođemo ovdje, nastavimo tu tradiciju i čuvamo od zaborava istoriju koja je na ovim prostorima često puta predmet iskrivljivanja”, istakao je Čađo.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić rekao je da srpski narod treba da se ponosi jer je izborio put za slobodu, rame uz rame sa drugim evropskim državama.

“Najmasovniji narod u ustanku u BiH bio je srpski ne zato što je volio pušku, već zato što je krenuo da spasi goli život“, rekao je Gajić.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz izjavio je da su najveće strahote koje su zadesile ovo područje bile vezane upravo za Kozarsku Dubicu, Donju Gradinu i Jasenovac.

“Sa pravom možemo reći da srpska riječ za genocid može da bude Jasenovac. Knešpolje i Dubica dali su nemjerljiv doprinos u Drugom svjetskom ratu i to nas je puno koštalo”, rekao je Jauz.

On je poručio da žrtva i patnje našeg stanovništva, kao ni antifašistički duh ne smiju biti zaboravljeni jer su to vrijednosti koje nas vode prema evropskim narodima.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na ustanak naroda BiH protiv fašizma brojne delegacije položile su danas cvijeće na partizanskom groblju u mjestu Knežica kod Kozarske Dubice.

Izvor: SRNA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: