Milan Tepić

Na današnji dan prije 21 godina poginuo je major JNA Milan Tepić, jedini Narodni heroj u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, koji je stradao 1991. godine kada je digao u vazduh vojno skladište u blizini Bjelovara kako bi sprečio da padne u ruke hrvatskog Zbora narodne garde.

Narodni heroj major Milan Tepić

Opsada kasarne u Bjelovaru i centralnog skladišta borbenih sredstava u obližnjem selu Bedenik trajala je od jula meseca 1991. godine, a nakon zauzimanja kasarne u gradu, u kojoj je zarobljeno više od 200 pripadnika JNA, Tepić se sa grupom vojnika povukao u skladište, ne želeći da preda oružje hrvatskim snagama.

Kada je postalo jasno da skladište neće moći da bude odbranjeno, Tepić je aktivirao prethodno postavljeni eksploziv i digao u vazduh skladište.

Počasti od svog naroda

Tepićevo ime nosi jedna ulica u beogradskoj opštini Savski venac, kao i u većem broju gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. U njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je Orden za zasluge u ratu, koji nosi Tepićevo ime.

Broj poginulih pripadnika JNA i hrvatskih snaga u toj eksploziji nikada nije utvrđen, a 20 godina kasnije i dalje je predmet krajnje oprečnih procena. Poznato je da je sa Tepićem poginuo i vojnik na redovnom služenju vojnog roka Stojadin Marković, iz okoline Valjeva.

Marković je sa topa na oklopnom transporteru dejstvovao po napadačima sve dok nije pogođen protivoklopnim projektilom.

Prema različitim procenama, u eksploziji je poginulo do 20 pripadnika JNA, koji su obezbeđivali skladište, kao i neutvrđeni broj hrvatskih vojnika. Hrvatska strana zvanično je priznala pogibiju 11 vojnika, ali se još oko 200 njih vodilo kao nestali.

Predsedništvo SFRJ je Tepića, 19. novembra 1991. godine, posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja, što je ujedno i poslednje takvo odlikovanje koje je dodeljeno nekom učesniku rata. Vojnik Stojadin Marković je tek 31.12.1999. godine, na inicijativu Udruženja boraca iz Valjeva i tamošnje lokalne samouprave, odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Pročitajte BIOGRAFIJU Milana Tepića

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: