NOVA STRANICA SARADNjE RUSKOG I SRPSKOG NARODA

KOZARSKA DUBICA, 24. FEBRUARA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da formiranje Udruženja građana rusko-srpske zajednice „Zavet“ u Kozarskoj Dubici i drugim opštinama Srpske predstavlja novu stranicu povezivanja dva naroda.

„Dosadašnji rad Udruženja ostavio je svijetle rezultate, pa će i ubuduće u svom radu imati podršku institucija Republike Srpske“, rekao je Đokić sinoć tokom programa „Akademija ljubavi i prijateljstva“ u Kozarskoj Dubici.
On je istakao da se u Republici Srpskoj bratska povezanost, ljubav i saradnja između Srba i Rusa dokazala i u ekonomskom smislu.
Predsjednik „Zaveta“ u Kozarskoj Dubici Duško Milunović izjavio je da osnivanje tog udruženja predstavlja istorijski trenutak za narod Potkozarja, gdje su vijekovima razni režimi pokušavali da uguše ljubav srpskog naroda prema Rusiji.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro poželio je novoosnovanom udruženju dug i uspješan rad, a gostima iz ruskih bratskih delegacija prijatan boravak u toj opštini.
Akademiji, koja je počela intoniranjem srpske i ruske himne, prisustvovala je tročlana delegacija Ambasade Rusije u BiH, kao i predstavnici Međunarodnog fonda slovenske pismenosti i kulture iz Moskve.
Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc istakao je tradicionalno dobru povezanost i bratski odnos sprskog i ruskog naroda, kako kroz istoriju, zajedničke korijene, tako i sada.
On je podsjetio da je ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko počasni građanin Kozarske Dubice, te najavio dalju kulturnu saradnju sa predstavnicima Udruženja „Zavet“ u ovoj opštini.
U izjavi za novinare, Kerestedžijanc je precizirao da na teritoriji BiH trenutno živi 250 građana Ruske Federacije i da do sada nije bilo primjedbi upućenih predstavnicima Ambasade.
U programu su nastupili pjesnikinja Dara Sekulić, profesori muzike Danijela Gazdić i Klaudija Krkotić, te lokalni izvođači Srpsko-pjevačko društvo „Višnjić“ i Kulturno-umjetničko društvo „Mladost“ iz Međeđe.

Izvor: SRNA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: