MNOGO URAĐENO UVOĐENjEM STANDARDA U PROIZVODNJI

Kompanija „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice uvođenjem standarda u proizvodnji veoma mnogo je uradila na ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka nakon ulaska Hrvatske u EU, rekao je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Kovačević.

„To je vidljivo prilikom obilaska pogona, tako da, što se tiče `Mlijekoprodukta` oni već, kao što se zna, izvoze i njihovo je mlijeko prisutno već dugo na tržištu Hrvatske i drugih zemalja“, rekao je Kovačević, koji je zajedno sa resornim ministrom Stevom Mirjanićem posjetio „Mlijekoprodukt“.
On je naveo da, paralelno sa ovim aktivnostima, u „Mlijekoproduktu“ istražuju neka nova tržišta, ali svakako da im je dragocjeno da zadrže tržište koje su osvojili i imaju značajan izvoz na mjesečnom nivou.
„Postoje i zajedničke aktivnosti Ministarstva i Veterinarskog instituta kao ovlaštene laboratorije, i prerađivača, ali i značajan dio obaveza imaju i sami poljoprivredni proizvođači, prije svega ispunjavanjem uslova na farmama, poboljšanjem higijene, muže, higijene držanja, ishrane“, naglasio je Kovačević.
Kovačević je rekao da je današnja radna posjeta kompaniji „Mlijekoprodukt“, u kojoj su bili i pomoćnik ministra za veterinarstvo Radmila Čojo i direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske Drago Nedić, dio serije sastanaka u posljednjih više od godinu dana u vezi sa ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka nakon ulaska Hrvatske u EU.
On je naveo da je tokom posjete razovarano o usaglašavanjima u vezi sa određenim pravilnicima, prije svega pravilnikom o kontroli svježeg sirovog mlijeka, uzimanju uzoraka na terenu, te organizovanju i poboljšavanju otkupne mreže s ciljem preuzimanja što kvalitetnijeg mlijeka.
„Razgovarali smo i o pravilniku koji reguliše otkupna mjesta, zatim registraciji farmi, što je jedan od uslova za izvoz mlijeka, pitanjima u vezi sa veterinarskom inspekcijom i komandnim lancem, uključujući i institucije koje nama ne pripadaju, koje su na nivou BiH“, dodao je Kovačević.
On je rekao da je razgovarano i o upitniku iz Evropske komisije koji je urađen i treba da bude proslijeđen, a sadrži sve što je urađeno na ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i drugim pitanjima u vezi sa postizanjem standarda i omogućavanjem izvoza, prije svega „Mlijekoproduktu“ kao najvećem izvozniku, a i prerađivaču mlijeka u Republici Srpskoj.
Kovačević je naveo da je sa predstavnicima dubičke kompanije razgovarano i o problemu aflatoksina, te da je dogovoreno da u narednim danima Ministarstvo posredstvom savjetodavne službe organizuje posjete proizvođačima kod kojih je potvrđen veći procenat aflatoksina dozvoljenog u hrani, tako da će zajednički biti preduzete određene aktivnosti.
„Naravno, i sama mljekara je radila na pomaganju poljoprivrednim proizvođačima kako bi prevazišli određene probleme“, dodao je Kovačević.
On je rekao da su to aktivnosti koja će se dešavati u kontinuitetu s obzirom da još postoje određene zalihe hrane od prošle godine, a usmjerene su na davanje instrukcija i savjeta kako spriječiti i preventivno djelovati da se problemi svedu na najmanju moguću mjeru kada je riječ o spremanju nove hrane.

IZVOR: SRNA.RS

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: