Dodik: Moramo obilježavati datume srpskih stradanja

Dodik: Moramo obilježavati datume srpskih stradanja

GRADIŠKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Gradišci, prilikom obilježavanja 18 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, da se, u interesu pravde, svake godine i na svakom mjestu moraju obilježavati datumi srpskih stradanja.

Nakon simboličnog spuštanja vijenca u rijeku Savu sa sredine mosta u Gradišci, predsjednik Dodik je podsjetio da je u Slavoniji ostalo veoma malo Srba.

„Posljednji popis govori da u zapadnoj Slavoniji danas živi 74 odsto manje Srba nego 1991. godine“, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da još niko nije odgovarao za zločine počinjene 1995. godine u akciji hrvatskih snaga „Bljesak“, u kojoj je ubijeno više od 280 nedužnih civila.

On je napomenuo da su u toj akciji stradali nedužni civili samo zato što su Srbi.

„Srpski narod širom svojih prostora obilježava svoja stradanja. To je narod koji je najviše stradao u prethodnim ratovima na području bivše Jugoslavije i zato ne smijemo odustati sa obilježavanjima svojih značajnih datuma“, rekao je Dodik.

Obilježavanje 18 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije počelo je služenjem parastosa u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, a potom su prislužene svijeće i spušteni vijenci i cvijeće sa sredine mosta u rijeku Savu.

Obilježavanju je prisustvovalo više stotina stanovnika Gradiške i susjednih mjesta, a vijence u Savu spustili su, osim predsjednika Republike, i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Boračke organizacije Srpske, Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije, Skupštine opštine Gradiška i drugih ustanova i institucija.

U zloglasnoj akciji hrvatske vojske nazvanoj „Bljesak“ u zapadnoj Slavoniji ubijeno je 283 Srba, od kojih 57 žena i devetoro djece. Sa svojih ognjišta 1. i 2. maja 1995. godine protjerano je 15.000 Srba.

Za ove zločine do danas niko nije odgovarao. Jedini hrvatski oficir protiv kojeg je podnesena krivična prijava za te događaje – komandant Treće gardijske brigade Hrvatske vojske Mladen Kruljac naknadno je unaprijeđen u čin generala. Optužnica nije podignuta.

Nasuprot tome, Haški tribunal osudio je na 35 godina zatvora tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine /RSK/ Milana Martića zbog toga što je 2. i 3. maja 1995. godine „za odmazdu izdao naređenje vojnim organima RSK da granatiraju Zagreb“, i tom prilikom je poginulo pet civila.

Hrvatske oružane snage su 1. maja 1995. godine u 5.30 izvršile agresiju na srpsku oblast zapadna Slavonija, u vrijeme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN. Zaštitne snage UN, na vrijeme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se na bezbjedna mjesta, prepuštajući štićenike na milost i nemilost hrvatskoj vojsci.

Tokom 36 časova hrvatske snage su Srbe koji su bježali prema „mostu spasa“, preko Save u Gradišci, gađale avionskim bombama, maljutkama iz helikoptera, topovskim granatama i hicima iz snajpera, a ranjenici su gaženi tenkovskim gusjenicama ili ubijani noževima.

U selu Medari masakrirana su 23 žitelja, od kojih osmoro članova porodice Vuković, među kojima i 12 žena i troje djece od osam do 11 godina.

Hrvatski generali Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Galješević, koji su po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom „Bljesak“, još su na slobodi, ovjenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja.

IZVOR: SRNA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: