Velike štete u voćnjacima

bolest-voca

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stevo Mirjanić obišao je voćnjake u Jablanici kod Gradiške zajedno sa voćarima, predstavnicima lokalne vlasti i stučnjacima iz oblasti zaštite bilja. Povod njegovog dolaska jeste pojava štetnika na voću, koji je uzrokovao oboljenje većeg broja stabala.

“Naši stručnjaci su utvrdili da oboljelih stabala ima oko 20 posto, naročito jabuke, što na području koja su posebno zahvaćena govori da je propalo oko 300 000 sadnica”, kaže ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Stevo Mirjanić. Ministar Mirjanić je dodao da je pojavu štetnika bilo teško predvidjeti te da se ovom problemu treba ozbiljno pristupiti kako bi se ovakve situacije ubuduće otklonile i smanjile.

U narednom periodu moramo utvrditi uzroke pojave sušenja sadnica, kako bismo ublažili, smanjili ili otklonili štetne posljedice. Za 10 do 15 dana biće sačinjen program kojeg će se morati pridržavati svi voćari i stručne službe. Taj program će propisati mjere i radnje u ovoj i narednim godinama. Nema ništa od toga što ćemo utvrditi štete i uzročnike, a nepreduzmemo konkretne mjere dodaje Mirjanić.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS kaže da je sastanak sa ministrom i njegovim saradnicima bio produktivan te da voćari za rješavanje ovog problema očekuju pomoć Vlade RS. Načelnik gradiške opštine Zoran Latinović, istakao je da su pričinjene ogromne štete u voćnjacima, koji će se teško oporaviti bez značajnije pomoći ministarstva poljoprivrede.

“Štete su veće od deset miliona maraka i ne mogu se mjeriti samo uništenim stablima već i izgubljenom dobiti jer već su to voćke koje su trebale biti u punoj dobiti. Voćari bez podrške republike teško da mogu ostati u poziciji dalje finansijske održivosti”, ističe Zoran Latinović. Latinović je naglasio da je sa ministrom Mirjanićem uspostavljena dobra saradnja te da bi se uskoro trebali ponovo sastati i razgovarati o poljoprivrednim i drugim bitnim temama.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.