Kozaračko kolo u srcu

Umetnici oslikli mural na ulasku u čuveni Nacionalni park „Kozara“ Podsećanje na herojsku borbu rodoljuba u Drugom svetskom ratu

 Mural na ulazu u Nacionalni park Kozara

PLANINA Kozara je zbog nepregledne prirodne lepote oduvek bila umetnička inspiracija. Zbog toga nimalo nije slučajno što se već šest godina u srcu ove planinske lepotice održava takozvana laboratorija umetnosti u prirodi – „Ars Kozara“.

Okupili su se stvaraoci iz Bosne i Hercegovine i regiona koji su napravili šest umetničkih instalacija od prirodnih materijala. Dela, pre svega, plene originalnošću. Kruna ovogodišnje umetničke laboratorije u prirodi je delo nastalo u završnoj fazi projekta „Ars Kozara“ – mural oslikan na potpornom zidu pored puta za Mrakovicu, u srcu Kozare.

– Reč je o etno-motivima, koji su nekada urezivani na preslice, a iznad i ispod apstrahovanih formi Kozaračkog kola, nalaze se ornamenti narodnih nošnji. Mislim da je muralom zaista na najlepši način okončana ovogodišnja „Ars Kozara“ i saradnja sa Nacionalnim parkom. Sve je utoliko značajnije, jer je spontano došlo do izrade ovog murala. Inicijativa je došla od Nacionalnog parka, a ovaj zid je duže vreme čekao baš ovaj mural – kaže koordinator projekta „Ars Kozara“ Nemanja Čađo.

INSPIRACIJA

Prema rečima direktora Nacionalnog parka „Kozara“ Dragana Romčevića, ovaj mural je detalj koji će ulepšati park, a Kozara je oduvek bila neiscrpna umetnička inspiracija.

Mural „Kozaračko kolo“ ima višestruku simboliku. Osim što predstavlja spoj moderne umetnosti i etnomotiva, oslikani potporni zid se nalazi na mestu gde je, pre više od dve godine, aktiviranjem klizišta oštećen put prema Mrakovici.

Ipak, pre svega, svakog meštanina Potkozarja ovakav doček na ulasku u Nacionalni park podseća na herojsku borbu naroda Kozare u Drugom svetskom ratu. Snagu naroda iz ovog kraja najbolje simboliše nadaleko čuveno kozaračko kolo, koje se igralo i u najtežim vremenima. I danas ta tradicija postoji. Kolo zaigra i mlado i staro na skoro svakom skupu u srcu Kozare.

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: