Korupcija u BiH raste – nikog nije briga

korupcija-zdravstvoRezultati Globalnog barometra korupcije (GCB) za 2013. pokazuju da se razina korupcije u BiH povećala u posljednje dvije godine da institucije nisu efikasne u borbi protiv korupcije, kao i da su građani izgubili povjerenje u institucije za provođenje zakona, pokazuju rezultati GCB-a koje je objavio Transparency International.

Institucije ne vode dovoljno računa

Globalni barometar korupcije obuhvaća 108 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Barometar predstavlja rezultate istraživanja javnog mnjenja o korupciji i iskustvima s davanjem mita, kao i stavove građana prema različitim institucijama u odnosu na prisustvo korupcije.

GCB za BiH ove godine je pokazao da većina građana smatra da se razina korupcije u posljednje dvije godine povećala: 34 posto građana smatra da se mnogo povećala, 31 posto da se povećala malo, a 27 posto da je ostao isti.

Ovo pokazuje da je stav građana da institucije ne vode dovoljno računa o borbi protiv korupcije, što je dokazano i time da 31 posto građana smatra da su vlasti izrazito neučinkovite u borbi protiv korupcije, 39 posto da su neučinkovite, 23 posto da nisu ni učinkovite ni neučinkovite, dok samo šest posto smatra da su učinkovite, a još manje, dva posto da su vrlo učinkovite.

Državu vode osobni interesi

S druge strane, većina građana se složila da je država vođena od strane nekoliko subjekata koji djeluju u svom osobnom interesu: 21 posto smatra da je u potpunosti vođena ovakvim pojedincima, a 46 posto u velikoj mjeri.

Građani BiH takođe smatraju da su poznanstva jako bitna ukoliko želite dobiti određene usluge, a ogromna većina, ukupno 85 posto, smatra da korupcija u javnom sektoru predstavlja ozbiljan problem.

Kada je u pitanju percepcija korupcije po sektorima, političke stranke se kao i prethodnih godina smatraju najkorumpiranijima (48 posto smatra ih ekstremno korumpiranim, a 30 posto veoma korumpiranim), a njih prate zdravstvo (48 posto, odnosno 29 posto), parlament/zakonodavstvo (38 posto, odnosno 29 posto), zatim policija, javni zvaničnici/državna služba, te obrazovni sustav.

U mitu prednjače zdravstvo i policija

Najmanje korumpiranim smatraju se nevladine organizacije, vojska i vjerske organizacije.

Poražavajuća je i činjenica da je 28 posto ispitanika izjavilo da je dalo mito pri ostvarivanju neke od javnih usluga, pri čemu prednjače zdravstvo i policija.

Većina ovih ispitanika, 41 posto, izjavilo je da je mito dalo kako bi ubrzali proces dobijanja usluga, 30 posto je mito dalo u znak zahvalnosti ili kao poklon, 18 posto jer nisu mogli drugačije dobiti uslugu, a 11 posto kako bi dobili jeftiniju uslugu.

Kada je u pitanju prijava korupcije, 63 posto ispitanika je izjavilo da bi korupciju prijavili, a najviše njih 47 posto bi to uradilo preko linije za prijavu korupcije, dok bi se samo 27 posto usudilo da slučaj prijavi izravno instituciji.

Ispitanici koji su izjavili da korupciju ipak ne bi prijavili, njih 37 posto, kao razloge za neprijavljivanje najviše (56 posto) navode da njihova prijava ne bi imala nikakvog efekta, što dodatno potvrđuje nepovjerenje u institucije koje bi se trebale boriti protiv korupcije.

Nema procesuiranja

Nalazi istraživanja potvrđuju upozorenja Transparency International BiH o sve alarmantnijoj razini korupcije u BiH i konstantan pad povjerenja građana u sustav.

Veliki broj osobnih iskustava s korupcijom potvrđuje da je ona postala parazit koji izjeda sve segmente društva, a najveće posljedice ostavlja po građane.

Rezultati GCB zemalja u regiji, gdje većina građana smatra da je razina korupcije opala u posljednje dvije godine, te gdje je primijetan porast povjeranja u institucije, navodi na zaključak da ni BiH ne može očekivati drugačije stavove građana i veću spremnost da se uključe u borbu protiv korupcije, dok ne budu svjedoci odlučnijeg procesuiranja korupcije na svim razinama, počevši od političke korupcije, koju i građani prepoznaju kao najproblematičniju, priopćeno je iz Transparency Internationala BiH.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: