Žene i djeca u nemilosti nasilnika u Banjaluci

BANJALUKA – Centar za socijalni rad zabilježio je 316 slučajeva porodičnog nasilja u toku prošle godine, a zabrinjava podatak da su u čak 54 slučaja počinioci ponavljali nasilje nad svojim ukućanima.

Deca.nasilje

“Broj prijavljenih slučajeva nasilja je približan iz godine u godinu, ali zabrinjava podatak da nasilnici sve više ponavljaju svoja nedjela “, kazala je Mastikosa, za “Glas Srpske“.

Dodaje da su najveći uzroci nasilja u porodici alkoholizam u 37 odsto slučajeva, poremećeni bračni i porodični odnosi u 21 odsto, neriješeni imovinsko-pravni odnosi u 17 odsto, dok su problemi mentalnog zdravlja prouzrokovali 14 odsto slučajeva nasilja. U nekoliko slučajeva kao uzrok nasilja u porodici je navedena materijalna neobezbijeđenost i narkomanija.

“Najčešće žrtve nasilja su supruge u 45 odsto slučajeva, bivše supruge u 11 odsto, djeca i majke u devet odsto slučajeva“, rekla je Mastikosa i dodala da nasilje najčešće prijavljuju dok traje žrtve, članovi porodice ili komšija.

U Sigurnu kuću u 2013. godini Centar za socijalni rad smjestio je sedam žena i osmoro djece.

“Tokom 2012. godine u Sigurnu kuću smješteno je desetoro djece, dok je 2011. godine smješteno šestoro djece žrtava nasilja“, kazala je Mastikosa.

U toku prošle godine prema podacima CJB Banjaluka evidentirao je 169 slučajeva nasilja u porodici i to više na području grada nego u ruralnim sredinama.

Načelnik CJB Banjaluka Mladen Marić je rekao da se nasilje u porodici u našem društvu još smatra privatnim problemom i da se svako počinjeno nasilje ne prijavljuje, ali da je situacija nešto drugačija u odnosu na raniji period.

“Žrtve su sad odvažnije da prijave nasilnike i da govore o tome, ali zbog lošeg ekonomskog stanja često trpe i ostaju u bračnoj zajednici“,  kazao je Marić i dodao da su nasilnici u većini slučajeva muškarci starosti od 30 do 50 godina.

 

IZVOR: NEZAVISNE.COM

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: