Pod vodom putevi i usjevi, ugrožene i kuće

pod vodom Gradiska 1 BANJALUKA, GRADIŠKA – Nabujale rijeke izazivaju haos u više opština RS, a najdramatičnija situacija je u Gradišci, gdje su pod vodom brojni seoski putni pravci, tako da učenici danas nisu mogli ići na nastavu.

Panika među mještanima vlada i u okolini Banjaluke, u mjestu Karanovac, gdje voda uništava usjeve i ulazi u podrume, a slično je stanje i u pojedinim područjima Laktaša i Čelinca.

Zbog obilnih višednevnih kiša, izlile su se potkozarske rijeke Jablanica, Vrbaška, Jurkovica, Lubina, kao i manji potoci i obodni kanali koji prolaze kroz mjesto Mašiće, kod Gradiške, a sva sela od Čatrnje do Gornjih Podgradaca su pod vodom, tako da su ugrožena i domaćinstva i oranice.

Istovremeno, gotovo svi putevi u Turjaku su neprohodni, a u prekidu je bio i saobraćaj preko regionalnog puta Gradiška – Turjak. Boško Pucar, načelnik Civilne zaštite u Gradišci, ističe da je situacija dramatična i najteža u ovom području u posljednje dvije decenije.

„Sve rječice i potoci su podivljali. Putna mreža je ugrožena, tako da veliki broj učenika nije mogao ići u školu“, rekao je Pucar.

Na terenu su bile ekipe gradiške Civilne zaštite, koje čamcima pružaju pomoć ugroženom stanovništvu Turjaka, Dradelja, Lužana, Vrbaške, Čatrnje i drugih sela. O problemima koji vladaju, svjedoči i podatak da su nadležni spremni za eventualnu evakuaciju stanovništva.

I na obradive i neobradive površine na području Laktaša i Čelinca izlile su se rijeke, a kako je potvrđeno iz Republičke uprave civilne zaštite, u značajnom porastu su vodostaji Sane, Une, Vrbanje, Ukrine i njihovih pritoka. Ugrožene su desetine kuća.

„Na području opštine Laktaši izlile su rijeke Vrbas, Turijanica i Mahovljanska rijeka, a na dva mjesta u opštini Čelinac izlila se rijeka Jošavka. U naselju Otoke, u mjesnoj zajednici Kosijerovo, rijeka Vrbas probila je desni odbrambeni nasip u dužini od 50 metara i poplavila veću površinu obradivog i neobradivog zemljišta“, kažu iz Civilne zaštite.

Rijeka Jošavka u opštini Čelinac izlila se iz korita u rejonu sela Bojići i na dvije lokacije poplavila veću površinu obradivog i neobradivog zemljišta.

Mještani u naselju Karanovac, kod Banjaluke, strahuju da će im kuće ponovo biti poplavljene, jer, kako kažu, iz minuta u minut voda se sve više prbližava stambenim objektima. Nedeljko Uletilović priča kako se voda za 20 minuta izlila i poplavila dvorište kao i baštu.

„Sve ovo što smo zasadili od povrća  je pod vodom, sve je uništeno i nema od ovoga ništa“, požalio nam se Uletilović.

Mještanku Ljubinku Tešanović u Karanovcu smo zatekli kako sa sinom presipa vodu iz podruma.

„Cijelo jutro smo ovdje i pokušavamo da spasimo šta se  spasiti može, ali podzemna voda stalno nadolazi. Imam malu unuku i strašno sam zabrinuta. Ako padavine budu kako najavljuju, moglo bi da bude kao i 2006. godine, kad je voda stigla do balkona“, priča zabrinuta Tešanovićeva.

Stanje je katastrofalno i kod Vere Tešanović, kojoj se pod vodom nalazi zasijana bašta, ali se bujica približava i objektima sa životinjama.

„Plašim se za bezbjednost svoje porodice, ne znamo šta nas očekuje“, kaže Vera Tešanović.

Prognoza ne uliva optimizam, budući da se i narednih dana očekuje kiša.

„Kota vanredne obrane od poplava premašena je na profilu Delibašino selo, rijeka Vrbas za 41 cm, i prema osmatranju od 15 časova iznosi 361 cm. S obzirom na to da kiša i dalje pada, posebno u zapadnom i sjevernom dijelu RS, može se očekivati dalji porast vodostaja rijeka“, saopštili su juče iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

IZVOR: NEZAVISNE, DRAGAN SLADOJEVIĆ, SLAĐA TEPIĆ, FOTO: A. ČAVIĆ   pod vodom Gradiska 2pod vodom Gradiska 3 pod vodom Gradiska 4 pod vodom Gradiska 5

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: