Una i Sana izašle iz korita, Prijedor pod vodom

una sana prijedorNOVI GRAD – Vodostaj Une u Novom Gradu jutros je 388 centimetara i viši je za 86 centimetara nego juče, a u ovoj opštini na snazi su redovne mjere odbrane od poplava.

Iz lokalnog Centra za obavještavanje saopšteno je da se Una izlila u polja u Matijevićima, u hrvatskoj opštini Dvor na Uni, na lijevoj obali i nizvodno na desnoj obali u mjestu Ravnice kod Novog Grada.

Rijeka Sana uzvodno od Novog Grada izlila se na polja, uglavnom na obradivo zemljište.

Od sinoć je u prekidu saobraćaj na putu Blagaj- Radomirovac – Vitasovci zbog izlivanja rijeke Japre u Blagaju. Saobraćaj je preusmjeren na zaobilazne puteve.

Prema podacima iz centra za obavještavanje, u proteklih 10 dana na području novogradske opštine pao je 91 litar kiše po metru kvadratnom.

Poplavljeno stotinu domaćinstava

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita i poplavila oko stotinu stambenih objekata u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani. Putna komunikacija Prijedor – Bišćani je u prekidu i saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac. Vodostaj rijeke Sane iznosio je 445 centimetara ili 25 centimetara iznad kritične tačke, a očekuje se i dalji rast vodostaja s obzirom na padavine na slivnom području ove rijeke. Vodostaji rijeka Gomjenica i Miloševica su u porastu, ali nisu ugroženi stambeni objekti i komunikacije u zoni ovih vodotoka. Odsjek Civilne zaštite dužan je da redovno prati stanje vodostaja i ostvari stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad, kao i sa nadležnim republičkim organima i da blagovremeno predlaže odgovarajuće mjere. Prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava obavezuje sve nadležne institucije i subjekte zaštite i spašavanja da preduzimaju mjere zaštite predviđene planom zaštite od poplava. Sva preduzeća i institucije koje raspolažu materijalno-tehničkim sredstvima, koja se mogu staviti u funkciju zaštite od polava, obavezna su da ih stave u stanje pripravnosti i angažuju se na izvršavanju zadataka Gradskog štaba zaštite i spašavanja. Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće „Vodovod“ obavezni su da preduzmu potrebne mjere nadzora i provođenja mjera u snabdijevanju vodom za piće. Stanovništvo u zonama ugroženim poplavama treba da preduzme mjere zaštite i da o kritičnim situacijama obavještava Odsjek civilne zaštite.

Vodostaj Ukrine stagnira

Vodostaj Ukrine kod Dervente jutros iznosi 3,10 metara i nepromijenjen je u odnosu na sinoćnji.

Iako je na nekim mjestima izašla iz korita, ova rijeka još nije dostigla nivo kada se proglašavaju mjere zaštite od poplava.

Voda, koja se izlila iz korita, oštetila je prilazni put na mostu na Ukrini između sela Gornji Detlak u derventskoj i Štrpci u prnjavorskoj opštini.

Zatvoren je i dio puta Derventa – Prnjavor kod novog mosta u Derventi, pa je saobraćaj preusmjeren, a saobraćaj je privremeno obustavljen i preko mosta koji povezuje sela Agići i Rapćani.

Vodostaji rijeka Vrbas i Vrbanja su u opadanju u odnosu na jučerašnje mjerenje, dok su vodostaji ostalih rijeka u porastu, potvrđeno je u Sektoru za hidrologiju Hidrometeorološkog zavoda RS.

I narednih dana očekuje se nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom.

IZVOR: SRNA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: