Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

image

KOZARSKA DUBICA – Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini brojne delegacije i pojedinci položili su vijence na grobnom polju „Topole“.

Vijence su položili preživjeli logoraši i potomci žrtava iz Republike Srpske i Srbije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, delegacija Vlade Republike Srpske koju čini sedam ministara i premijer Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Emil Vlajki, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanović, te savjetnik predsjednika Republike Srpske Arie Livne.

Na grobnom polju „Topole“ u Donjoj Gradini vijence su položili i predstavnici Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, konzul Srbije u Banjaluci, delegacija Svjetske organizacije Roma i Roma iz BiH, ambasadori i predstavnici ambasada iz Rusije, Češke, Velike Britanije, NJemačke, SAD, Holandije, Belgije i Luksemburga.

Vijence su položili delegacije izraelskog grada Modina, grada Banjaluka i opštine Kozarska Dubica, delegacije preživjelih jasenovačkih logoraša iz Srbije, SUBNOR-a Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih boračkih udruženja, civilnih žrtava rata, Oružanih snaga BiH iz Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, delegacija Jevreja iz BiH i političkih partija.

Na grobnom polju „Hrastovi“ biće služen parastos svim nevino stradalim žrtvama.

Prije polaganja vijenaca, jutros, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služena je sveta arhijerejska liturgija, a u Spomen području „Donja Gradina“ otvorena je izložba likovnih i literarnih radova o temi „Žrtve ustaškog zločina genocida“.

Nakon polaganja vijenaca, na mjestu stradanja u Donjoj Gradini biće služen pomen sa pravoslavnom, jevrejskom i romskom molitvom, nakon čega je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počelo je sinoć u Kozarskoj Dubici izvođenjem oratorijuma „Golgota jasenovačka“.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“ ubijeno je oko 700.000 djece, žena i staraca. Među stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

IZVOR: SRNA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: