Vojska RS nastala željom naroda

VRSBANJALUKA – Parastosom poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata, te polaganjem vijenaca na groblju „Sveti Pantelija“ i Spomen-kosturnici na Novom groblju u Banjaluci danas je počelo obilježavanje Dana Vojske i Dana boraca RS.

Zvaničnici RS istakli su da je Vojska RS nastala željom naroda i da je najzaslužnija za stvaranje i očuvanje Republike Srpske u čije temelje su ugrađeni životi oko 23.000 poginulih boraca.

„Njeno formiranje 12. maja 1992. godine dalo je novu snagu srpskom narodu u otporu protiv onih koji su željeli da ugroze njegovu slobodu. Vojska RS bila je slobodarska vojna formacija koja je na najboljim tradicijama srpskog naroda ostvarila pobjede i bila jedan od ključnih faktora stvaranja i jačanja RS“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je juče zajedno sa Nebojšom Radmanovićem, članom Predsjedništva BiH, i Igorom Radojičićem, predsjednikom parlamenta RS, položio vijence na groblju „Sveti Pantelija“.

Vijence su položili u ime Vlade RS Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, te delegacije Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, kao i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik RS istakao je da je Vojska RS neopravdano napadana od određenih faktora, te da su u njoj bili časni borci koji su se borili za interes naroda i da tu nije bilo onih koji su zloupotrebljavali narodno htijenje za slobodom.

„Svi koji su se ogriješili u prethodnom ratu odgovarali su u skladu sa međunarodnom konvencijom, ali to ne može umanjiti značaj Vojske RS“, rekao je Dodik.

Kada su u pitanju prava koja su data borcima, Dodik je naglasio da su ona velika i u skladu s onim što može da pruži RS, koja nije ostala dužna boračkoj populaciji iako ima onih koji su nezadovoljni.

„Opšta atmosfera jadikovanja nad sudbinom boraca dio je propagande. Institucije sistema uvažavaju njihov doprinos i pomažu im u skladu sa mogućnostima“, rekao je Dodik.

Nakon polaganja vijenaca Radojičić je istakao da je RS stvorena zahvaljujući Vojsci RS i borcima.

„Srpska je u punom ustavnom kapacitetu formirana zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu“, rekao je Radojičić, dodajući da naredne generacije treba da jačaju kapacitet RS i njeguju tradiciju Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Željka Cvijanović, premijer RS, naglasila je da se u okviru obilježavanja Dana Vojske i Dana boraca RS odaje priznanje za stvaranje RS i da se radi o najznačajnijim  datumima za RS.

„Moramo njegovati sve vrijednosti i ostati predani onome što su baštinili i što baštine naši vojnici“, rekla je Cvijanovićeva nakon što je položila vijenac na Spomen-kosturnici na Novom groblju i spomeniku 12 banjalučkih beba.

Kako bi se osnažio značaj Vojske RS i boraca RS, ove godine prvi put zajednički su obilježena ova dva dana, koja predstavljaju najznačajnije datume i događaje u novijoj istoriji naroda u RS.

„Na taj način se želi dati dodatni značaj vremenu u kom je formirana Vojska RS, koja je bila značajna za stvaranje i odbranu RS“, rekao je Đokić, izrazivši duboko poštovanje za sve borce koji su dali živote za RS.

Vijence na spomen-obilježja borcima RS danas su položili i Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, i brigadir Rajko Knežević istakavši značaj Vojske RS i njenu tradiciju koju treba njegovati i ostaviti budućim generacijama.

Briga o porodicama

Sve institucije u RS treba da nastave da vode računa o porodicama poginulih, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca jer su dali ogroman doprinos za stvaranje RS, stoji u čestitki Socijalističke partije povodom 12. maja, Dana Vojske RS i Dana 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

„Generacije koje danas žive u miru moraju znati da je Vojska RS u proteklom ratu odbranila RS i sačuvala srpski narod“, navodi se u čestitki.

IZVOR: WWW.NEZAVISNE.COM

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: