Prijedor pod vodom, poplavljeno pet naselja

poplave-bih-2014-maj-prijedor-01

 

 

PRIJEDOR – U Prijedoru je danas poplavljeno pet naselja i više od 4.000 kuća.

S obzirom na to da su potopljeni i bunari Vodovoda Prijedor u Tukovima, upućen je apel građanima da prije upotrebe vodu za piće prokuhavaju, javlja RTRS.
Građani udruženim snagama pokušavaju da pomognu ugroženo stanovništvo ovog grada.

Kako javljaju čitaoci Nezavisnih novina, kritično je i u Novom Gradu, gdje Sana prijeti da se izlije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da gradske vlasti u Prijedoru preduzimaju sve potrebne mjere u zaštiti od poplava.
„Ovdje smo da porazgovaramo da li je potrebna posebna podrška republičkih institucija, iako je ta podrška rasuta po cijeloj teritoriji Republike Srpske. Osim samog juga i Sarajevsko-romanijske oblasti, sva ostala područja Republike su bila ili su još pogođena na jako dramatičan način i poplavama i posljedicama poplava“, rekao je Radojičić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da se problemi sukcesivno povećavaju i da je sve više i više lokalnih zajednica sa poteškoćama.

„Dok je na nekim drugim područjima pao vodostaj, kao Vrbasa, Bosne ili Drine, juče smo na ovom području zabilježili povećane probleme na slivovima Une, Sane i Save. Sada je Prijedor u fazi prvih mjera evakuacije stanovništva, dostave hrane, vode i lijekova, a zbog više sile od toga se više ni ne može uraditi“, istakao je Radojičić.

On je dodao da poslije dolaze druge faze kada se sagledava ukupno stanje i procjenjuju ukupne štete, te osposobljavaju voda, struja i putevi.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić podsjetio je da je Prijedor i ranije imao poplava, ali da su sada poplavljena i područja koja to nisu bila ni u posljednjih 100 godina.

„Još ne znamo tačan vodostaj Sane, jer je mjerna letvica na 500 centimetara i sva je u vodi. Jedino pozitivno je što se osjeća mala stagnacija, ne možemo još reći da opada, ali ne raste. Imamo podatke da u Sanskom Mostu vodostaj Sane opada i to bi za nekoliko časova trebalo da se odrazi i kod nas, ako ne bi bilo kiše“, naveo je Pavić.

On je istakao da ekipe na terenu dostavljaju hranu, vodu i lijekove i evakuišu ugrožene. „Molim građane za solidarnost i strpljenje. Doći ćemo do svakoga, ali ne možda u vrijeme u koje bi oni željeli“, rekao je Pavić.

U posjeti Prijedoru sa Radojičićem je boravio i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Prijedora u gradskoj upravi, Pavić, Radojičić i Čubrilović obišli su poplavljena područja u naseljima Tukovi i Gomjenica.

U galeriji su fotografije, koje nam je poslao Aleksandar Žunić iz Prijedora.

IZVOR: NEZAVISNE

poplave-bih-2014-maj-prijedor-04 poplave-bih-2014-maj-prijedor-03 poplave-bih-2014-maj-prijedor-02

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: