Kozarska Dubica: 120 godina Hrama Sv. apostola Petra i Pavla)

slikacitavakdb

29.08.2015 | RTRS

U Kozarskoj Dubici danas je obilježeno 120 godina postojanja Hrama Svetih apostola Petra i Pavla. Svetu arhijerejsku liturgiju, služio je vladika banjalučki gospodin Jefrem. Vladika Jefrem, danas je osveštao i obnovljen i dograđen objekat nekadašnjeg parohijskog doma, koji će djelovati kao Svetosavki omladinski centar pri ovom hramu.

Svetosavski omladinski centar u svom sastavu imaće dječiji pravoslavni vrtić, salu za odrasle i konačište za goste. Rekonstrukcija je počela 2011. godine, a završena četiri godine poslije, zahvaljujući donacijama građana, pojedinaca, ali i institucija.

Dosadašnje liste čekanja za mjesto u dubičkom vrtiću postaju prošlost. Sa novim vrtićem u sklopu Svetosavskog omladinskog centra, kapacitet obdaništa „Pčelica“ proširen je za još 50 mališana.

35 najmlađih Dubičana, od septembra, biće prvi polaznici novog vrtića , u kojem će imati skoro isti vaspitni program kao i u centralnom vrtiću.

Sandra Latinović, direktorica dječijeg vrtića „Pčelica“, rekla je da će program biti isti, s tim da će djeca imati dva puta sedmično časove vjeronauke.

Ovaj objekat raspolaže prostorom od 420 kvadratnih metara . Na rekonstrukciju, izgradnju i opremanje, utrošeno je 450 hiljada maraka.

Gojko Slijepčević, paroh iz Kozarske Dubice rekao je da za završetak objekta nedostaje još oko 50 hiljada maraka.

– Najveći dio praktično sredstava dala su razna ministarstva u okviru vlade RS i građani sami. Nije mali dio kojim je učestvovala opština – rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica, Mile Zlojutro.

Osim predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, priznanje arhijerejska gramata, od vladike banjalučkog gospodina Jefrema, dodijeljeno je pojedincima i institucijama za doprinos u obnovi i izgradnji Svetosavskog omladinskog centra.

– U ovom momentu u našem narodu nema ni jedan važniji posao nego pobrinuti se o mlađoj generaciji koja dolazi – rekao je vladika banjalučki Gospodin Jefrem.

– Mi smo dali značajan doprinos pomažući ovaj objekat a i mnoge druge objekte koji su građeni u organizaciji vrijednih ljudi naše Srpske pravoslavne crkve – rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić

Povodom osveštenja Svetosavskog omladinskog centra i 120. godišnjice izgradnje prvog pravoslavnog hrama u Kozarskoj Dubici, služena je Sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio vladika banjalučki gospodin Jefrem.

%d bloggers like this: