Dani voća Potkozarje okupili 74 izlagača

2015_vocepotkozarje12.09.2015 16:25 | Glas Srpske

„Dani voća Potkozarje 2015“ okupili su u petak u Gornjim Podgradcima 74 voćara sa područja gradiške opštine.

Predsjednik RS Milorad Dodik je poručio da je voćarska proizvodnja opstala uprkos tome što su voćari u kontinuitetu posljednjih nekoliko godina pretrpjeli veliku štetu od elementarnih nepogoda.

– Voćarska proizvodnja se pokazala izdržljivom u kombinaciji sa naporima voćara i mjerama Vlade u vezi sa podsticajima, stimulacijom nabavke protivgradnih mreža i sistema za navodnjavanje – rekao je Dodik i dodao da cilj mora biti da se ojača voćarska proizvodnja i obezbijedi da RS u regionalnom smislu može biti ponuđač robe, jer sa usitnjenom produkcijom veoma teško može da se nametne globalnom tržištu kao što je rusko.

Organizator manifestacije Zvjezdan Panić kaže da su potkozarski voćari vrhunski proizvođači i da je jabuka postala istinski brend opštine i RS. Voćar Darko Ilišević, koji ima šest hektara pod zasadom jabuke, kaže da je kvalitet veoma dobar uprkos sušnom periodu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić je istakao da će šteta od suše u određenoj mjeri biti kompenzovana boljim uslovima otkupa. Načelnik Gradiške Zoran Latinović je rekao da je voćarska proizvodnja jedna od najvažnijih poljoprivrednih grana na području opštine i da je prema svojim voćarskim potencijalima Gradiška vodeća u RS i BiH.

%d bloggers like this: