Poginuli mladi junak Spomenko Gostić dobio je i svoju pesmu!

rs-decak

Najmlađi borac i nekadašnji vojnik Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. u toku ratnih sukoba u zaraćenoj Jugoslaviji, Spomenko Gostić, dobio je i pesmu u svoju čast!

Jedan od najpoznatijih simbola rata u Republici Srpskoj jeste svakako i mladi borac Spomenko Gostić koji je poginuo u ratnim zbivanjima u Jugoslaviji, dok je imao samo 15 godina!

Živeo je sam sa bakom, a nažalost i ona je podlegla povredama usled granatiranja muslimanske strane.

Prema zvaničnim podacima, u toku muslimanske ofanzive na planinu Ozren, i dok je većina stanovništva iz lokalnih mesta pobegla, mladi Gostić ostao je sa nekoliko vojnika da brani selo Jović. U toku marta, muslimanske vojne snage granatirale su celo područje, a tom prilikom je poginulo i pet vojnika, Gostić je bio teško ranjen.

Preminuo je od zadatih povreda 20. marta 1993. godine u Ozrenu i sahranjen na lokalnom seoskom groblju sa ostalim saoborcima.

Ipak, da se neki događaji ne mogu i ne smeju zaboraviti, svedoči i to da je nedavno snimljena pesma/himna u čast na Spomenka Gostića. Iako je poginuo pre 21 godine, mnogi ga nisu zaboravili.

Pesmu potpisuje tekstopisac Mile Romčević koji je već pisao dosta za mnoga imena u Krajiškoj muzici, prvi vokal u pesmi je njegov stariji brat Stevo Romčević, za koga treba naglasiti da nije profesionalni pevač, te da se stoga porpilično dobro snašao u toj ulozi.

Prateći vokal i aranžman potpisuje Borislav Tomašević Boco. Harmonika je zasluga Dušana Stankovića a sama pesma snimana je u studiju „Zemunica“.

Sredstva za snimanje ove pesme prikupilo je udruženje „Rodna gruda“, putem prodaje majica od čije je zarade popunjen budžet za realizaciju ove pesme. Osnivač ali ujedno i glavni organizator ovog udruženja jeste Mile Romčević, inače i tekstopisac pomenute pesme.

A kako ona zvuči, možete poslušati ispod!

IZVOR: slobodnimediji.com

%d bloggers like this: