Republika Srpska postoji da se Jasenovac nikada ne ponovi

MRAKOVICA –
Polaganjem venaca i kulturno-umetničkim programom danas je obeležena 74. godišnjica od velike bitke na Kozari, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin naglasio je da Republika Srpska postoji upravo zato da se jasenovačko zlo više nikada ne bi ponovilo.

„Zato kad pitaju zašto Republika Srpska, pa zato da više nikada nijedna majka ne bi sina učila da ćuti pre nego što plače, da zbeg ne oda, da nam deca rastu, pišu svojim pismom, da se raduju, da traju, da žive u miru, da budu pravednija, srećinja, zdravija, bogatija, nego što smo mi bili, pa kad pitaju zašto Republika Srpska, e zato Republika Srpska“, rekao je ministar na komemorativnom skupu na Kozari.

Naglasio je da, dok god je vlade koju vodi Aleksandar Vučić, Republika Srpska će biti čuvana, branjena, pomagana i finansijski i diplomatski, jer, kako je istakao, Srbija RS vidi kao garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima, vidi je „uspešnu, čestitu, pravednu, miroljubivu, onakvu kakva i Srbija jeste“.

mrakovica kozara

wikimedia.org

„I zato vam kažem, kada pokušaju da u Srebrenici ubiju našeg premijera, a on odmah pozove na mir, suživot i praštanje, to je zato što misli na RS, kako vama da bude lakše, da bude bolje, to je zato što misli na vas i ne vidi nikakvu Bosnu bez Republike Srpske. Tako Srbija misli, tome se nada i raduje, kao i svako dete ovde“, rekao je Vulin, zahvalivši se svima što dovode decu na „taj veliki istorijski čas“, da poljube spomenik dedovima.

„Hvala vam što ste ovde danas dokaz da Srbi neće i nisu nikada odustali od slobode i da su uvek bili na pravoj strani sveta“, rekao je Vulin mnogobrojnim poštovaocima bitke na Kozari i naglasio da su nas baš na toj planini naši preci upisali u bolji deo sveta, sačuvali nam pravo na obraz, na prošlost, budućnost.

Vulin je naglasio da su u ovim planinama, „pod zbegovima, kamama, kuršumima“, majke rađale sinove, koje su najpre učile da ćute, da plačom ne oda zbeg, ako li ga plačom oda, doći će „kama i jama“.

„Nepregledne kolone koje su završavale u Jasenovcu, Gradišci, pod strašnim ustaškim zlom, koje svet nije video i malo ko može da ga razume i pojmi. Kažu oni koji su videli oči dece jasenovačke, kozaračke, gradištanske, da su im u očima videli zamrzute krikove majki, očeva smrzunte oči, ostarile pred prevelikim zlom“, rekao je Vulin.

I baš zato, naglasio je ministar, nema nijednog krivog Kozarčanina, ni deteta jasenovačkog i gradištanskog i nema nijednog nevinog streljanog u Blajburgu i ne mogu se porediti ta dva venca i te dve smrti.

„Nisu za poređenje dželati jasenovački i krvoloci ustaški i domobranski i deca jasenovačka, gradištanska, kozaračka. Nema izjednačavanja u smrti. Oni su svojom smrću i žovotom pokazali i dokazali. Nemojte da oni koji su došli iza njih vređaju čestiti život, ma kako kratak bio, dece kozaračke, jasenovačke i dece gradištanske. Nemojte da ova generacija pokvari uspomenu izjednačavanjem žrtava i dželata“, rekao je ministar.

Kaže i da su 20 godina posle Drugog svetskog rata, kada su, na ovoj istoj planini najzad zapevali, prateći prvog vojnika, othranjenog dečaka koji nije zapamtio ustašku kamu i jamu, Srbi poverovali da se zlo više nikada neće vratiti.

„Poverovali su, ali je nada bila lažna, čuli su i videli kako su počeli da smanjuju brojeve u Jasenovcu, da prekopavaju dečje kosti, da crne zastave iznova vade odnekud, kako se zlo stvara. I zato niko ne može da razume ratove devedesetih godina bez priznavanja i poznavanje jasenovačkog genocida i zato niko ne može da razume šta se desilo na ovim brdima, rekama, a da ne razume da svako oživaljavanje zla ustaškog i svako prebrojavanje žrtava jasenovačkih vodi u novo zlo, samo zlo i ni u šta drugo“, naglasio je Vulin.

Kako je rekao, svojom žrtvom nasi preci stavili su nas među najbolje, najveće, najjače, kupili nam pravo da govorimo svojim jezikom, da mislimo, da se radujemo i da deci dajemo ime po najvišoj vrednosti koju znamo- slobodi.

„Malo je naroda na svetu koji slobodu cene više od Srba, a samo jedan narod na kugli zemaljskoj sinu i kćerci daje ime po najvećoj vrednosti koju može da zamisli- slobodi. Samo Srbin detetu daje ime Slobodan, Slobodanka, nijedan drugi narod, jer samo Srbi toliko cene slobodu iznad svega“, rekao je ministar.

Ističe da su Srbi i pre 74 godine radili jedino što su mogli- stali su na stranu slobode, tako su im postupali i dedovi, pradedovi, kada su znali da će samo tako njihovi sinovi, unuci bezuslovno i uvek stati na stranu slobode.

„Drugi narodi su se dvoumili, birali, čekali kaznu ili nagradu, a Srbi nisu čekali ni kaznu ni nagradu, odmah su stali uz slobodu, jer samo tako umeju da žive i dišu“, rekao je ministar.

Obeležavanju 74. godišnjice od velike bitke na Kozari prisustvovali su zvaničnici vlade, Skupštine Republike Srpske, izaslanik predsednika RS, delegacije SUBNOR-a RS i Srbije, Udruženja logoraša iz Srbije i Republike Srpske, učesnici NOB, kao i veliki broj građana.

Manifestaciju su organizovali Odbori za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova RS i Srbije, a učestvovali su glumac Goran Jokić, hor Aleksandar Nevski, operska pevačica Miljana Radinović, izvorna grupa „Ognjište iz Drvara“.

Mnogobrojni su nosili zastave Jugoslavije, kape sa petokrakom, crvene marame, slike maršala Tita, a pevale su se pesme „Kaćuša“, „Mlada partizanka kolo vodila“, „Po šumama i gorama“, „Oj Kozaro“.

Bitka na Kozari vodila se juna i jula 1942. između malobrojnih partizanskih jedinica protiv više od tri divizije nemačkog Vermahta, pomognute sa skoro dve divizije ustaša.

Na Memorijalnom zidu spomenika na Mrakovici upisano je 9.921 ime palih partizana, takođe je tada pobijeno 33.398 civila, dok sudbina mnogih do danas nije poznata.

%d bloggers like this: