U Milića Gaju obeležen Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma

reg Kozarska-Dubica,-partizansk

novosti.rs | 28.07.2016

KOZARSKA DUBICA – Tradicionalnim zborom u Milića Gaju kod Kozarske Dubice obeležena je 75. godišnjica ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Brojne delegacije položile su vence na partizanskom groblju u Knežici, a centralna manifestacija i obraćanje zvaničnika održano je u Milića Gaju. Manifestaciji su prisustvovali preživeli učesnici i poštovaoci Narodnooslobodilačke borbe.

– Dan 27. jul je jedan od najznačajnijh datuma bivše Jugoslavije, kada je goloruki narod sa krampovima, lopatama, motikama, sekirama i sa nešto lovačkog oružja i pušaka karabina pokrenuo borbu protiv okupatora i njegovih sluga – kaže predsednik SUBNOR Republike Srpske, Blagoja Gajić.

– Mi smo tu da obeležimo događaje koji su deo naše istorije i da kažemo da je to bilo jedno strašno teško vreme, da je to vreme kada je fašizam bio jedan univerzalni proces jedno univerzalno zlo koje je zahvatilo ove prostore i ono se najgore manifestovalo u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske – izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

%d bloggers like this: