Vučić: Uputio sam pismo evropskim zvaničnicima zbog Hrvatske

vucic1

N1 | 01.08.2016

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić kaže da je uputio pismo evropskim zvaničnicima u kojima ukazuje „na situaciju u regionu“, i da očekuje reakciju EU.

„U kasnim poslepodnevnim satima uputio sam pismo Žan Klod Junkeru, uputio sam pismo Frederiki Mogerini, komesaru za proširenje Johanesu Hanu, predsedniku Evropskog parlamenta u kojem sa ukazao na situaciju u regionu, na neophodnost sačuvanja mira i stabilnosti, na to sa čim smo se sve suočavali u prethodnom periodu, rekao je mandatar Aleksandar Vučić nakon sednice Predsedništva SNS.

Samo još nedostaje da Glavašu dignu spomenik za života, rekao je Vučić.

Postoji bezbroj stvari koje govore o tome kako se u Hrvatskoj vodi jedna ogoljena antisrpska poltika, kaže Vučić.

„Sa tim pismom upoznao sam i Jadranku Joksimović, Nikolu Selakovića i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ovo pismo kojim je ukazano EU da „kada krenete sa izložbom o Stepincu, neće se završiti na izložbi o Stepincu“.

„Najprljavije uvrede bez činjenica“

Vučić je rekao da ništa više ne traži nego da Srbiju ostave na miru, a oni mogu da uživaju u „crnim odorama i crnim košuljama“.

Ne postoji cena po kojoj ćemo reći da je (Miro) Barešić heroj, rekao je Vučić.

„Šta smo mi naopako uradili? Šta smo napravili? Najprljavije uvrede bez činjenica. Na sve to ćemo da ćutimo, ali nećemo da prećutimo na podizanje spomenika teroristima. Srbija se pobunila i protiv terorizma i fašizma“, kaže Vučić.

Mandatar je rekao da će pokazati da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatima „ma gde da žive“.

„Srbija ništa loše nije uradila Hrvatskoj. Kod nas nećete videti crnokošuljaše kako se postrojavaju na Trgu. Takve bitange bismo odmah pohapsili“, kaže Vučić.

Vučić je rekao da je poistovećivanje Barešića i Principa kao „da živimo na drugoj planeti“

„Poistovećivanje (osuđenog ubice jugoslovenskog ambasadora) Mira Barešića i Gavrila Principa da nije smešno bilo bi tragično…“, rekao je Vučić i dodao da se Princip borio za slobodu protiv okupatorske Austro-ugarske vlasti dok su Hrvati dobrovoljno ušli u zajedičku Jugoslaviju da bi bili na strani pobednika.

On je rekao da zanima koji „genije“ je smislio da Mira Barešića proglasi za heroja, a da je tek „sprdnja“ ono što se desilo sa Glavašem.

„Nadam se da to nisu vrednosti EU. I siguran sam da nisu“, kaže Vučić i dodaje „sram vas bilo koga štitite sve“.

„Budžetski suficit od 22 milijarde dinara“

Aleksandar Vučić izjavio je da je za sedam meseci ove godine Srbija ostvarila budžetski suficit od 22 milijarde dinara, odnosno 170 miliona evra.

U tom periodu je bio planiran budžetski deficit od 73 milijarde dinara, rekao je Vučić.

Strašno volim kada izvozimo oružje, želim da unapredimo tu granu, da još više izvozimo, rekao je Vučić, i dodao da Srbija nikada nije izvozila oružje u zemlje gde bi ono moglo da završi na ratištu. Pitanje je postavila novinarka BIRN-a,  povodom pisanja tog lista da je oružje iz Srbije i drugih zemalja na Balkanu završilo na ratištima u Siriji.

Vučić je rekao da su poreski prihodi u proseku veći za 18,7 milijardi dinara i da su u pitanju uglavnom akcize i carinski a ne jednokratni prihodi, što se tek očekuje.

„Očekujem povećanje suficita i u avgustu i da na kraju tog meseca suficit bude 25 milijardi dinara. Onda da vidimo kako ćemo poslednju trećinu godine da prođemo, ali će rezultat biti bolji i od onoga kako smo planirali sa MMF i u Skupštini Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da bi rast Bruto domaćeg proizvoda bio veći i od tri odsto da nema problema u energetskom sektoru.

Premijer je, govoreći o dobrim rezultatima, tom nizu dodao i 3,9 odsto veće plate kada se posmatra mesec na mesec, jun na jul, ove godine.

To je rezultat, nastavlja, dobrih rezultata prerađivačke industrije, a pre svega je to povukao privatan sektor.

Očekuje se da će da rastu još, a i drugi sektori, dodao je on, i istakao da se takođe očekuje i da će plate i penzije od sledeće godine da rastu.

Predsedništvo SNS održalo je sednicu iza zatvorenih vrata, koja je počela u 16 časova. Posle nje nije bilo izjava novinarima.

Sednici su prisustvovali lider SNS Aleksandar Vučić i funkcioneri Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Zlatibor Lončar,Zoran Babić, Zorana Mihajlović, Milenko Jovanov, Goran Knežević, Marija Obradović, Željko Sertić, Bratislav Gašić i Dejan Đurđević.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević zatražio je pre dva dana od Vučića da zakaže hitnu sednicu predsedštva SNS, zbog izjave člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da on u Novi Pazar dolazi isto kao Vučić u Banjaluku, kao i zbog drugih događaja u regionu tokom proteklih dana.

%d bloggers like this: