Zabrinutost zbog ustaštva i antisrpske propagande u Hrvatskoj

20160803144230_214850

 Srna | 03.08.2016

Beograd – Komesarijat za izbjeglice Srbije izrazio je zabrinutost što se i ove godine uoči obilježavanja „Oluje“ u Hrvatskoj vodi intenziva antisrpska propaganda, veliča ustaštvo i tako stvara atmosfera koja vraća region u devedesete godine.

„Iako je prošlo više od dve decenije, brojni pokušaji uspostavljanja klime povjerenja u regionu nisu dali mnogo rezultata“, navodi se u saopštenju Komesarijata povodom 21 godine od hrvatske vojne akcije „Oluja“, u kojoj je iz svojih domova protjerano 250.000 krajiških Srba, a ubijeno 1.856.
U saopštenju se navodi da će Hrvatska 4. avgust slaviti kao dan pobjede, dok će Srbi paliti svijeće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima.

Komesarijat ističe da je povratak Srba u Krajinu sporadičan i da hrvatska država čini sve da se on nikad i ne dogodi, neprestano stvarajući tenzije i raspirujući nacionalizam, te ocjenjuje da se iz takvih postupaka jasno vidi da su izbjeglice usmjerene isključivo na integraciju u Srbiji, jer je proces povratka skoro zaustavljen.

O tome, kako se navodi u saopštenju, najbolje svjedoče nedavna rehabilitacija kardinala Alojzija Stepinca, ukidanje desetogodišnje kazne za ubistvo srpskih civila Branimiru Glavašu, podizanje spomenika Miri Barišiću, ustaškom atentatoru na jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića.

Tu su i proustaške provokacije u Srbu tokom obilježavanja dana Ustanka u Hrvatskoj, kao i provokacije prilikom obilježavanja 75 godina od ustaških zločina u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Glini.

Komesarijat ističe da sa Hrvatskom i dalje postoji više neriješenih pitanja veoma važnih za izbjegličku populaciju, odnosno nije obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima.

Iz Komesarijata napominju da Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije, dinarska i devizna štednja…

Srbija smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti koje vode rješavanju izbjegličkih problema.

„U tom smislu očekujemo dalju podršku međunarodne zajednice. Srbija je spremna na saradnju i nastaviće da ispunjava sve svoje obaveze“, navodi se u saopštenju.

Iz Komesarijata podsjećaju da je od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, u Srbiji utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbjeglice iz Hrvatske ima još oko 20.000.

Sutra se navršava se 21 godina od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, u kojoj je iz svojih domova proterano 250.000 krajiških Srba.

Bježeći u koloni dugoj desetine kilometara preko BiH ka Srbiji, život je izgubilo 1.856 civila, a 836 se i dalje vodi kao nestalo.

Pomen žrtvama biće održan 5. avgusta 2016. u 11.00 časova u Crkvi Svetog Marka, nakon čega će se povorka uputiti ka Centru „Sava“ u Novom Beogradu, gdje je planirana memorijalna akademija pod nazivom „I Srbi su žrtve“, uz učešće visokih državnih zvaničnika.

%d bloggers like this: