Švedska i zvanično najbolja država na svetu

BLIC

Švedska se nalazi na samom vrhu ankete kao najbolja zemlja koja je u službi svog stanovništva, ali koja nema nikave štetne uticaje na druge narode, kao ni na životnu sredinu.

Riddarholmen_from_Stockholm_City_Hall_tower

Švedska je zauzela prvo mesto među 162 zemlje i to na osnovu 35 indikatora, pa je tako najbolje rangirana kada je u pitanju pozitivan doprinos načinu života, uključujući prosperitet, jednakost, zdravlje i blagostanje. Island je na vrhu liste za ukupan doprinos planeti i zaštitu životne sredine,odnosno na osnovu niske emisije ugljen-dioksida i minimalne proizvodnje opasnih materija.

S druge strane, Velika Britanija je pri samom vrhu tabele kada su u pitanju nauka i tehnologija i to na osnovu objavljenih publikacija, naučnih radova i patenata.

Svi indeksi ukazuju na to da Švedska, u odnosu na veličinu svoje privrede, čini više dobrih stvari nego bilo koja druga zemlja. Mnogo manje države, poput Irske, Kenije, Islanda i Kostarike su pale na rang-listi i to delimično zbog toga jer događaji širom sveta imaju veliki uticaj na manje zemlje.

Ovaj izveštaj, u kojem se meri ukupan doprinos države planeti i ljudskoj rasi shodno svom BDP-u je zamisao političkog savetnika Simona Anholta. Kako on navodi, cilj ove metodologije i ocenjivanja jeste da se pronađe način da se podstaknu zemlje kako bi više sarađivale, a manje se takmičile.

– Dobra zemlja je ona koja doprinosi dobrobiti čovečanstva. Naravno da mora služiti interesima svog naroda, ali nikada na štetu drugih naroda i njihovih prirodnih resursa. Ovo je novi zakon ljudskog opstanka – rekao je Anholt.

 

Jedan od komentara sa blic.rs

Bio sam sa prijateljima u Decembru u Geteborgu…ostali smo bez teksta,muka nam je bilo sto smo morali da se vratimo…ajde na stranu zivotni standard koji mi nikad necemo doziveti dok je sveta i veka…Ali njihova kultura zivota, stanovanja,opsteg funkcionisanja…U 4 ujutru se tamo ide u teretanu,zamislite…gradonacelnik polumilionskog bogatog grada ide na posao ide na posao biciklom ili tramvajem,roditelji sa decom idu u muzeje,zabavne parkove,prirodnjacke naucne centre,zajedno citaju knjige,na TV-u gledaju zimske sportske igre,penzioneri idu u luna parkove i igraju bilijar,flipere,ostali smo u soku,oni toliko zive bez ikakvih problema da im je maltene dosadno,…,kad god im “dune“ odu na spa-wellness vikende,hotele,,.Zaboga pa oni neznaju ko su im ministri,politicari…Zamislite koliki standard imaju Svedjani da svaki dan lete avionima do Osla,Malmea,Stokholma,kao da putuju autobusom,O cistoci,higijeni,redu na ulicama,kulturi,neznam da li treba trositi reci…Kad bih nastavio da pisem o onome sto smo videli ne bih stao do sutra…kunem vam se to je zemlja snova

Bio sam sa prijateljima u Decembru u Geteborgu…ostali smo bez teksta,muka nam je bilo sto smo morali da se vratimo…ajde na stranu zivotni standard koji mi nikad necemo doziveti dok je sveta i veka…Ali njihova kultura zivota, stanovanja,opsteg funkcionisanja…U 4 ujutru se tamo ide u teretanu,zamislite…gradonacelnik polumilionskog bogatog grada ide na posao ide na posao biciklom ili tramvajem,roditelji sa decom idu u muzeje,zabavne parkove,prirodnjacke naucne centre,zajedno citaju knjige,na TV-u gledaju zimske sportske igre,penzioneri idu u luna parkove i igraju bilijar,flipere,ostali smo u soku,oni toliko zive bez ikakvih problema da im je maltene dosadno,…,kad god im “dune“ odu na spa-wellness vikende,hotele,,.Zaboga pa oni neznaju ko su im ministri,politicari…Zamislite koliki standard imaju Svedjani da svaki dan lete avionima do Osla,Malmea,Stokholma,kao da putuju autobusom,O cistoci,higijeni,redu na ulicama,kulturi,neznam da li treba trositi reci…Kad bih nastavio da pisem o onome sto smo videli ne bih stao do sutra…kunem vam se to je zemlja snova.

%d bloggers like this: