Sjećanje na žrtve neće nikad izblijedjeti

Sjećanje na žrtve neće nikad izblijedjeti
Sjećanje na žrtve neće nikad izblijedjeti
Ljiljana Radić Foto J. Đurđević23.04.2017 18:10
DONJA GRADINA- Strahote i patnje kojih sam se nagledao u logoru ne mogu se riječima opisati.

Ovim riječima 89-godišnji Spasoje Aleksić, jedan od rijetkih koji su preživjeli strahote „Jasenovca“, logora u kojem su život izgubile desetine hiljada nevinih srpskih, jevrejskih, romskih i žrtava drugih nacionalnosti, uključujući i žene i djecu, započeo je svoju ispovijest o teškim godinama koje je proveo u logoru.

Aleksić, koji je juče prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina  genocida u koncentracionom logoru „Jasenovac“ u Donjoj Gradini, rekao je da mu iz glave ne izlaze jauk gladne i žedne djece, koja vape za majkama, te bolesti i strah.

„Nekim čudom sam preživio. Svake godine dovodim djecu u Donju Gradinu kako naše patnje ne bi bile prepuštene zaboravu“, rekao je on.

Samo u njegovom selu, kako kaže, stradalo je 523 ljudi, oko 200 djece i 50 njihovih majki, a nekoliko desetina porodica u selima potpuno je ugašeno.

Vijence žrtvama u logoru „Jasenovac“ na grobnom polju „Topole“, između ostalih, položili su Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, delegacije vlada RS i Srbije, zatim delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća naroda RS, predstavnici ambasada Izraela, SAD, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Slovenije, Italije, te predstavnici Misije OEBSa u BiH, OHRa, Jevrejske zajednice u BiH, Svjetskog jevrejskog kongresa, kao i delegacije Roma iz RS i Srbije, te druge brojne delegacije, predstavnici udruženja i drugi. Vijence su položile i delegacije Oružanih snaga BiH, Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH, delegacija Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske, delegacije gradova i opština RS, Srpskog saveza u Švedskoj, te Društva srpskojevrejskog prijateljstva.

Nakon polaganja vijenaca, komemorativna povorka krenula je prema grobnom polju „Hrastovi“ u spomenpodručju.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji je služio parastos za jasenovačke žrtve, izjavio je da je Donja Gradina sveto mučeničko mjesto, gdje je zemlja natopljena krvlju i ljudskim kostima. Podsjetio je i na druge žrtve iz Drugog svjetskog rata, od Prebilovaca i Velebita, na njihova stradanja i strašne muke koje su podnijeli od ljudi bez uma i srca, a jedina krivica im je bila što su pripadali jednom određenom narodu i vjeri.

„Brojevi stradališta su veoma veliki i kada bismo ih prebrojavali i pominjali bio bi to dug spisak imena, gde se nalaze ovakva i slična stratiša s hiljadama i hiljadama nevino ubijenih, naše braće, sestara i dece“, rekao je, uz napomenu da je ustaška država u Drugom svjetskom ratu jedina imala logor za djecu.

Dodik je izjavio da se stradanje u Jasenovcu ne bi dogodilo da su Srbi 1941. godine imali RS i zatražio da Jasenovac bude obilježen kao mjesto genocida. On je istakao da je RS odgovor i zov Srba za slobodom.

„Ovo je mjesto u kome su mnogi ove upokojene grobnice očekivali kao spasenje. Živjeti u logoru u Jasenovcu na hrvatskoj strani bilo je gore nego smrt. Zato su mnogi stradanje i smrt shvatali kao svoje spasenje“, rekao je Dodik.

Vučić je poručio da je posao Srbije da suprotno onima koji bi da na Balkanu mijenjaju granice ostvari političku pobjedu stvarajući državu iznad svakog zla. Rekao je da je ubijanje Srba bio master plan, državni i zvanični, za čitav jedan narod, zato što je neko imao platformu da će drugi narod, kada istrijebi taj, sam postati bolji, bogatiji i uspješniji. Poručio je i da niko ne smije da zaobiđe Gradinu i Jasenovac i da kači table s ustaškim pozdravima na njih.

„Nikome i nikada nećemo dozvoliti ni ‘Bljesak’ ni ‘Oluju’, nikada i nikome više“, rekao je Vučić.

Gradonačelnik izraelskog grada Modina Haim Bivas istakao je da postojanje Izraela, kao i mjesto Donja Gradina sa spomenpodručjem logora smrti ‘Jasenovac’, obezbjeđuju da će sjećanje na stradale biti zauvijek sačuvano.

„Poput države Izrael, prisustvo RS, kao stabilne i demokratske zemlje, garancija je da se takva zlodjela ovdje više neće ponoviti“, poručio je Bivas.

Izložba o stradanju Srba u NDH

U Parohijskom domu hrama svetog Save u Berlinu juče je otvorena izložba „Moje Jadovno“, povodom obilježavanja 72 godine od proboja logoraša iz Jasenovca.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni posjetioci i gosti, među kojima su narodni poslanik i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Ivan Kostić, predstavnici ambasada Srbije, BiH i Crne Gore u Njemačkoj te predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić.  Organizatori izložbe su Crkvena opština Berlin i Organizacija Srba u Austriji i Njemačkoj. (Srna)

Rukovanje

Milorad Dodik, predsjednik RS, nije se rukovao s Morin Elizabet Kormak, ambasadorkom SAD u BiH.

Naime, Dodik je, nakon dolaska na komemoraciju jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, prišao zvanicama i krenuo s njima da se rukuje, a kad je Kormakova skinula rukavicu i pružila mu ruku, Dodik ju je zaobišao i nastavio rukovanje sa drugim zvanicama.

Odnosi između Dodika i Kormakove su i ranije bili hladni, ali su se značajno pogoršali nakon što mu je američka administracija uvela sankcije u januaru ove godine. Kormakova je rekla da je došla da bi odala počast svim žrtvama „Jasenovca“ i drugih stratišta na kojima je u strašnim tragedijama živote izgubilo mnogo ljudi.

„Političari govore za sebe, niti me brinu, niti želim komentarisati te gestove“, kazala je.

BROJKE

700.000 žrtava

500.000 Srba ubijeno

127.000 antifašista stradalo

40.000 Roma pobijeno

33.000 Jevreja umoreno

20.000 djece likvidirano

 

 

IZVOR: NEZAVISNE

%d bloggers like this: