Savanović: Kozara bila i ostala simbol otpora fašizmu i jedinstva srpskog naroda

kozara 2 juli 2017 1938831
MILENKO SAVANOVIĆ NA KOZARI/SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Repbulike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je Kozara bila i ostala simbol velikog otpora fašizmu i jedinstva srpskog naroda sa ovog prostora, koji je podnio najveću žrtvu.

Savanović je rekao da su se na Kozari u ovo doba 1942. godine vodile velike borbe brojčano mnogo manjeg partizanskog pokreta i neprijateljske vojske, njemačkog okupatora koji se uz pomoć ustaša i Nezavisne Države Hrvatske okomio na ovaj prostor.

„Ovaj prostor je bio komunikacijski veoma interesantan, kao i zbog toga što je struktura stanovništva bila srpska i kao takva bila je na meti fašizma, a posebno NDH“, rekao je Savanović novinarima na obilježavanju 75 godina od Bitke od Kozare.

On je podsjetio da je u borbama na Kozari odnos partizanskih jedinica bio oko tri hiljade prema 20.000 domobrana i ustaša, te 11.000 fašističkih oficira.

„Najveću žrtvu doživjelo je civilno stanovništvo Kozare, jer je 68.000 deportovano u logore Donja Gradina, Jasenovac i u mnoga druga stratišta srpskog naroda“, naglasio je Savanović.

kozara 2 juli 2017 1938830
OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE BITKE NA KOZARI/SRNA

On je dodao da partizanski otpor nije bio dovoljan da spasi civile, te da je Kozara i simbol stradanja srpskog stanovništva.

„Ovdje boli činjenica da su stradala djeca. To potvrđuje da je bila namjera da se srpsko biće biološki uništi i u tome su, nažalost, uspijevali kada je riječ o ovim prostorima“, rekao je Savanović.

Savanović je kao član delegacije Vlade Republike Srpske danas prisustvovao obilježavanju 75 godina od Bitke na Kozari i istorijskom času.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih do danas nije poznata, prenosi Srna.

%d bloggers like this: