Visoke temperature prepolovile prinose meda

košniceZbog nepovoljnih vremenskih uslova, dubički pčelari, kao i većina u regionu, bilježe niže prinose meda. Nakon duge i hladne zime i proljetnih mrazeva, sada visoke temperature i suša prijete da prepolove očekivani prinos.

Zbog mraza u aprilu upotpunosti je izostala bagremova paša , a ni sa kestenom i lipom nismo bolje prošli i upravo zbog toga se treba povesti računa da pčele ne ostanu bez hrane, kazao je Momčilo Zlojutro predsjednik Udruženja pčelara Kozarska Dubica.

momčilo

Zbog suše pčelinje paše ovog ljeta završavaju nešto ranije.Na temperaturama većim od 32 stepena Celzijusa medonosne biljke prestaju da stvaraju nektar  i pčele nemaju šta da unesu u košnicu, pa iskusni pčelari savjetuju da već sada treba uraditi prvi pregled košnica, mlada društva prihraniti i tretirati protiv varoe.

S obzirom na to da je zimus zbog hladnoće bilo i dosta ugibanja pčelinjih društava, prilikom pripreme za prezimljavanje koje počinje u avgustu, mora se voditi računa o zdravstvenoj zaštiti pčela i obezbjeđenju kvalitetne hrane, istakao je Zlojutro.

On je rekao da su zbog loše ispaše prošle godine , pčele oslabljene ušle u zimu koja je bila jaka , te da su rezultat toga gubici koji se procjenjuju na 40 posto,a neki od pčelara su pretrpjeli stopostonu štetu i ostali sa praznim košnicama.

Zlojutro je pozvao dubičke pčelare da do 25. jula podnesu zahtjev za podsticaj i  podsjetio da to pravo imaju pčelari koji posjeduju 50 i više košnica.

IZVOR: RTV-KD.COM

%d bloggers like this: