Druženje dijaspore u Vojskovi

vojskova1-21-07-2014

U subotu, 22.jula Dom kulture u Vojskovi biće mjesto okupljanja Vojskovčana, onih iz dijaspore koji su u većini i svoje selo posjećuju tek ljetnih mjeseci i malobrojnih mještana koji u Vojskovi žive tokom cijele godine.

Organizator okupljanja je Mjesna zajednica, a za zabavu, pjesmu i igru zaduženi su dubičko udruženje „Jabuka“ i  „Delije sa Manjače“.

Težnja ka boljem i kvalitetnijem životu je mnogobrojne stanovnike Vojskove odvela u svijet, ali ih i potiče da u zajedničkom interesu obnavljaju infrastrukturu i objekte u svom selu. Najviše ih je otišlo 70-ih godina prošlog vijeka i to uglavnom  u Švedsku gdje i sada žive, a iz dijaspore je potekla i incijativa za obnovu Doma kulture u ovom selu koja je završena 2014.godine.

Nažalost, obnovljeni dom  je rijetko u upotrebi jer Vojskova djeli sudbinu drugih sela. Od oko 70 domaćinstava, manje od trideset je stalno nastanjeno i to uglavnom starijim licima, dok oni mlađi uglavnom žive u inostranstvu ili u najbližim većim mjestima.

Zato će zakazano druženje u  ovom Domu kulture  u subotu,22.jula biti prilika da se svi okupe i zabave, organizatori kažu da  će zabava početi u 18 časova.

IZVOR: RTV-KD.COM

 

%d bloggers like this: