Timski rad i snalaženje u prirodi: Počeo izviđački višeboj „Kozara 2017“

U Prijedoru je danas počeo dvodnevni tradicionalni izviđački višeboj „Kozara 2017“ u okviru kojeg je za oko 350 mladih predviđena provera stečenih znanja u timskom radu i snalaženja u prirodi.

Kozara 2017

Na ovogodišnjem višeboju očekuje se učešće ekipa izviđačkih odreda iz Broda, Kozarske Dubice i prijedorskih osnovnih škola, te Sarajeva, Visokog, Zenice, Nemile, Tešnja, Vareša, Konjica, Banovića iz Federacije BiH, distrikta Brčko, kao i iz Beograda, Niša, Temerina i Prijepolja u Srbiji.

 Starešina Izviđačkog odreda „Dr Mladen Stojanović“ iz Prijedora Ernest Badnjević rekao je da se, osim tradicionalnih izviđačkih disciplina koje spadaju u domen topografije, organizuje i školsko takmičenje učenika zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji.

– Višeboj se tradicionalno svake godine održava u znak sećanja na 14. novembar 1953. godine kada je Odred osnovan, a cilj je edukacija mladih iz oblasti timskog rada, snalaženja u prirodi i života sa prirodom – objasnio je Badnjević.

On je naveo da ovaj odred organizuje višeboj uz podršku grada Prijedora i Ambasade SAD u BiH.

Predsednik Saveza izviđača Zenice Edin Šarić rekao je da je ovo tradicionalno druženje izviđača iz regiona ušlo u sastav multietničkog projekta „Savršen svet“ koji traje do kraja 2018. godine.

Prema njegovim rečima, u proteklih pet godina, koliko traje saradnja sa prijedorskim izviđačima, ova manfestacija ostvarila je cilj, odnosno stvorena su neraskidiva prijateljstva, te deca iz Zenice veoma rado dolaze u Prijedor.

Kozara 2017 1

Zamenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je otvorio višeboj, rekao je da ovakve manifestacije, koje uključuju okupljanje, druženje i edukaciju mladih ljudi, rado podržava Gradska uprava.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1978. godine na Kozari kao pokušaj da se napravi jako elitno topografsko takmičenje.

IZVOR: SRNA

%d bloggers like this: