Krov ŠUPALJ, prozori zakovani, nameštaj pohaban: Škole u Kozarskoj Dubici u lošem stanju

Skupština opštine Kozarska Dubica pokrenula je inicijativu za rekonstrukciju objekata osnovnih škola „Vuk Stefanović Karadžić“ u Kozarskoj Dubici i „Majka Knežopoljka“ u Knežici.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

 

Odbornik PDP u SO Kozarska Dubica Čedomir Babić, obrazlažući  predlog zaključka u vezi gradske osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“, rekao je da ona treba imti prioritet prilikom obnove.

 – Veoma je važno da inicijativa bude uvrštena u program rekonstrukcije školskih objekata Ministarstva prosvete i kulture RS – naglasio je Babić.

U zaključku, koji su odbornici usvojili, zatraženo je od Vlade RS i resornog ministarstva da započne aktivnosti na sanaciji i obnovi objekata osnovnih škola u Kozarskoj Dubici i Knežici. U opštinskoj upravi smatraju da su objekti dotrajali, a uslovi za rad veoma teški.

– Krov od salonitnih ploča prokišnjava, najveći deo prozora je zakovan, školski nameštaj pohaban, nastavna sredstva i učila prevaziđena, sanitarije loše, higijena upitna, sistem grejanja skup i neefikasan – istaknuto je u obrazloženju zaključka, kojeg je potpisao Milovan Barišić, predsednik SO Kozarska Dubica.

Školski objekti izgrađeni pre pola veka
Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaŠkolski objekti izgrađeni pre pola veka

U gradskoj upravi opštine Kozarske Dubice navode da je obnova neodložna i da bi u roku od godinu dana trebalo da se radi na obnovi objekata. U informaciji je navedeno i da postoji potreba da se iz budžeta opštine za narednu godinu obezbedi novac za sufinansiranje projekta obnove škola.

Ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević rekao je za „EuroBlic” da nije upoznat sa inicijativom i zaključkom SO Kozaraska Dubica.

– Kada dobijem njihovu inicijativu sa obrazloženjem, tada ću moći dati konkretnu informaciju. U svakom slučaju, uradićemo sve što je u našoj mogućnosti da bismo, zajedno sa opštinskom upravom obezbedili bolje uslove rada u školama – rekao je Malešević.

On podseća da je u poslednjih 10 godina uloženo više od 2.000.000 KM u poboljšanje uslova u školstvo Kozarske Dubice. Nabavljeni su računari iz programa „Dositej” vrednih 279.462 KM, projekat poslovno – informacionih sistema u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja „Edius” u iznosu 98.000 KM. Osim toga deo sredstava već je utrošen za delimičnu obnovu, te nabavku opreme za potrebe SŠC „Nikola Tesla” i OŠ „Sveti Sava” i „Vuk Stefanović Karadžić”.

– Ove godine imamo na raspolaganju 400.000 KM za investicije a prioritet je obnova područnih škola u RS. Planirana je, takođe, dogradnja OŠ „Branko Radičević” u Banjaluci i OŠ „Petar Petrović Njegoš” u Istočnoj Ilidži. Veliki broj obrazovnih objekata obnovljen je u okviru projekta „Energetska efikasnost BiH” čija je vrednost 12.800.000 KM – precizirao je Malešević.

Vlada RS, podseća ovaj sagovornik, je prošle godine donela odluku o prioritetnim ulaganjima u nekoliko obrazovnih ustanova iz programa javnih investicija u iznosu od 1.300.000 KM.

-Tim novcem finansiran je završetak izgradnje objekta područnog odeljenja u Ledincima kod Bijeljine, obnova objekata OŠ „Miloš Crnjanski” u Potočanima kod Prnjavora, SŠC „Milutin Milanković” u Milićima, SŠC „Nikola Tesla” u Brodu – istakao je Malešević.

Sanirane 24 škole

Tokom prošle godine Ministarstvo prosvete RS utrošilo je 400.000 KM za sanacije u 24 osnovne škole. Tim sredstvima, pored ostalih, obnovljen je objekat Područne škole u Gornjim Karajzovcima kod Nove Topole i OŠ „Holandija” u Slatini. Osim toga iz budžeta predsednika RS izdvojeno je 600.000 KM za sanaciju još 30 škola. Najveći deo ovog fonda rezervisan je za škole u Petrovom Selu kod Gradiške, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu i „Vuk Karadžić” u Omarskoj kod Prijedora.

%d bloggers like this: