GRAĐEVINARI SVE BLIŽE VRHU KOZARE Napreduju radovi na trasi puta Podgradci – Mrakovica

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija 

Mostovi na trasi puta za Mrakovicu Građevinari jedne laktaške firme zajedno sa kooperantima, koji grade put od Gornjih Podgradaca do Mrakovice na vrhu Kozare su sve bliže cilju.

Urađeno je pet i po kilometara, a do kraja godine planiran je završetak još tri i po kilometra puta. Investitor je Javno preduzeće „Putevi RS“, a kompletna dionica od Gornjih Podgradaca do Mrakovice dužine 20 kilometara košta 31 milion KM. Planirano je da ovaj posao bude završen naredne godine.

Milorad Dodik, predsjednik RS rekao je nedavno u Gornjim Podgradcima da će ovo mjesto odnosno Gradiška sa Mrakovicom i Prijedorom biti povezani modernom putnom komunikacijom.

– Izgradnjom puta, ali i drugim projektima koji donose napredak, ohrabrujemo mlade da ovdje žive, rade i stvaraju bolju budućnost za sebe i svoje potomke – rekao je Dodik.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Regionalni put R 477 Mrakovica – Podgradci predstavlja najkraću vezu između opština Gradiška i Prijedor prolazeći kroz Nacionalni park „Kozara“ te obezbjeđuje bolju povezanost više potkozarskih opština. Širina puta je pet i po metara plus jedan metar bankine.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške ističe da je gradnja puta od Podgradaca do Mrakovice jedan od najvažnijih projekata u Potkozarju tokom nekoliko posljednjih decenija.

– Cijeli podgradački kraj izgradnjom puta do Mrakovice, te prethodnom rekonstrukcijom puta od Gradiške, višestruko dobija na značaju. To će dati snažni podstrek turizmu, ali i drugim djelatnostima. Do skora opustošeni krajevi u blizini ove dionice sada dobijaju na značaju, a nekretnine na cijeni – smatra Adžić.Radovi su počeli u ljeto 2013. godine, a sada ulaze u završnicu. Građevinarima pogoduje povoljno vrijeme, bez kiše i drugih padavina. To je omogućilo da se uspješno izbore na najtežim dionicama sa mnogo usjeka, mostova i potpornih zidova. Uporedo sa izgradnjom puta od Podgradaca do Mrakovice, pri kraju su i pripreme za izgradnju regionalnog puta Moštanica – Mrakovica.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Marinko Gajić iz Vrbanje

Time će planina Kozara biti pristupačnija posjetiocima iz Kozarske Dubice, okolnih opština i Hrvatske.

Javno preduzeće „Putevi RS“ uradilo je projekat izgradnje i modernizacije više od 9,5 kilometara ovog puta vrijednog 12,7 miliona KM. Početak radova uslovljen je imovinsko – pravnim odnosima koji još nisu riješeni. Put Moštanica – Mrakovica trebalo bi da se u četiri kilometra podudara sa trasom prema Podgradcima.

Radnici na Kozari

Među građevinskim radnicima koji se bore da pobjede planinu i provuku asfaltnu putnu traku su Marinko Gajić Rambo iz Zelenog Vira kod Vrbanje, Vele Ćerketa iz Slatine kod Laktaša i Miladin Vujić iz Jaružana kod Laktaša.

– Radimo više od trideset godina na istim poslovima boreći se da ukrotimo prirodu. Ovdje podižemo visoke zidove da bi spriječili odron zemlje i kamenja. U Kozari radimo i konačimo, sve dok može da se radi – kažu ova trojica radnika.

Izvor: Srpskainfo

%d bloggers like this: