Čuvajmo našu Kozaru

Već duže vrijeme kanim se napisati nešto o jednoj vrlo aktuelnoj temi na području bivše Jugoslavije koja ipak kod nas prolazi u tišini …Radi se o izgradnji mini hidroelektrana na malim potocima odnosno riječicama. Pošto pratim jednu stranicu koja se u Srbiji bori da se zaustavi nakaradna gradnja ovih MHE koje uništavaju floru i faunu u vodotocima dosta sam upoznat sa ovom tematikom (https://www.facebook.com/groups/1925328764350247/) .

Znači prave se MHE na način da se vodeni tokovi strpaju u metalne ili betonske cijevi koje onda sprovode tu vodu do objekta MHE gdje preko turbina proizvode električnu energiju.Zbog tih cijevi vodeni tokovi presušuju,a sav biljni i životinjski svijet nestaje.Inače sasvim je mizerno učestvovanje tih MHE u sveukupnom procentu proizvodnje struje i razuman čovjek vidi da je više štete po prirodu nego što se može imati od toga koristi.U ovom momentu u Srbiji se u tišini gradi preko 200 MHE koje prijete da totalno unište i devastiraju prirodne ljepote bez ikakve potrebe osim da pojedinci strpaju velike količine novca u svoj džep.Takođe se i na području BiH grade mnoge MHE i šteta će biti nemjerljiva upravo radi nečije pohlepe za novcem! Prošlog mjeseca su u BiH jedini protesti bili u Jablanici upravo zbog gradnje jedne takve MHE na rijeci Doljanka http://www.bhrt.ba/…/jablanica-protest-gradjana-zbog…/.Inače državni i entitetski mediji izbjegavaju pisati o ovoj temi.Zašto vam ovo pišem?

U ovom času to isto se radi i na Kozari. Znači prije nekih mjesec dana sam išao gore i vidio da je jedan objekat MHE skoro već gotov,a po kazivanju jednog od mještana planirane su dvije MHE! Ta jedna se nalazi na onom putu lijevo koji se nalazi prije spomenika i izvora ’13 Skojevki’, a inače taj put je bio poznat po proslavama 1.Maja jer se cijelom dužinom puta nalazio i potok pa su mnogi Prvomajske praznike baš uz taj potok provodili uz roštiljanje,kampovanje… Sada je čak istaknuta tabla sa zabranom korištenja tog puta.Cijevi za sprovođenje vode su već postavljene,a toliko je sve devastirano i razrovano da je više nemoguće tu uopšte prići potoku koji će presušiti u toku ljetnih mjeseci jer mu se voda oduzima i upravo kroz te cijevi šalje na MHE.Na nekim potocim i riječicama u Srbiji dužina tih cijevi je čak i 6-7 kilometara! Zbog toga se dobije samo suvo korito jer sva voda odlazi kroz cijevi.Na području Balkana planirana je izgradnja čak 1500 do 2000 ovih MHE od čega na BiH otpada par stotina ovih uništavača prirode! Ako već moraju biti obnovljivi izvori električne energije i sami smo svjedoci sve većeg broja sunčanih dana u godini,onda bi logično i bilo da se energija stvara iz solarnih panela koji ne stvaraju baš nikakvu štetu prirodi, a veoma su efikasni.

Na vjetrovitim mjestima treba postavljati vjetrocentrale,međutim oni su se latili rijeka, stavili ih na neki način u privatno vlasništvo i sada će se ta energija prodavati državnom Elektro sistemu a pojedinci će stavljati novac u džep bez obzira što su rijeke naše vlasništvo, a ne privatno. U selu Rakita na Staroj planini (Srbija) izvođači radova koriste čak privatno zemljište za izgradnju tih MHE iako ta odobrenja nisu dobili od vlasnika pa je u tom selu dolazilo čak i do fizičkih okršaja između seljaka i privatnog obezbjeđenja investitora! Inače to je najaktuelnije žarište u ovom momentu na Balkanu što se tiče ove teme i stranica koja na FB prati te događaje ima preko 80 000 članova.Oni su se čak i iz drugih krajeva Srbije organizovali i dolazili u selo Rakita da daju podršku lokalnom stanovništvu u vidu protesta. Kod nas to prolazi u tišini,ni sami nismo svjesni šta gubimo radi nečijeg punog džepa jer ogromne pare su u pitanju.Pojedinci od javnog dobra koje pripada svim građanima prave vlastiti profit uz katastrofalne posljedice po ekosistem i lokalnu zajednicu! Umalo da zaboravim i ovo: Na računima za struju bez vašeg znanja i odobrenja vi ‘dobrovoljno’ plaćate određen iznos za ove obnovljive izvore električne energije! Znači pogledajte svoj račun i naći ćete stavku pod skraćenicom OIEE, tako da ispada da sami sebi finansiramo izgradnju ovih nakaradnih projekata jer nam je ta stavka podmetnuta kao kukavičje jaje!Drugim riječima primorani smo da plaćamo izgradnju ovih MHE da bi na kraju novac završavao u privatnim džepovima…

Što se tiče uništavanja naše planinske ljepotice Kozare ni to nije sve jer u pripremi je otvaranje još jednog kamenoloma,a za to će biti potrebno izvršiti golu sječu šume i to na preko 100 hektara! Uz to ću dodati ovaj novi put što se pravi na relaciji Podgradci-Mrakovica jer pitanje je da li se taj put pravi zbog povezanosti naše opštine sa Kozarom odnosno Prijedorom ili upravo zbog tog kamenoloma i sječe šume? Ne samo da će se tolikom sječom napraviti golo prostranstvo već će se na samo 1 km od početka Nacionalnog parka Kozara otvoriti u netaknutoj prirodi kamenolom koji če mijenjati odnosno narušavati izgled ove planine! Uništavanje novog puta koji bi bio gotov navodno do kraja 2019-te godine bi bio samo koleteralna šteta prema onom šta će biti učinjeno prirodi na našoj Kozari…

Ima li kraja ovakvim suludim poduhvatima?

IZVOR: Selo Čatrnja

%d bloggers like this: