POD OKRILJEM NOĆI ISTOVARAJU SMEĆE Šume, potoci i rečice pretvorene u deponije

Planinski potoci, šume, kanali, napušteni majdani pretvoreni su u divlje deponije smeća koje zagađuju životnu sredinu i skrnave prirodu u Potkozarju i Lijevče polju.

Bez obzira što je u većem delu gradiške opštine organizovan odvoz smeća, to nije bitnije promenilo loše navike lokalnog stanovništva.

Oni uopšte ne vode računa o prirodnom ambijentu kojeg svakodnevno zagađuju odlažući tone smeća u šume, uvereni su sagovornici Srpskainfo koje smo anketirali u nekoliko prigradskih naselja te lijevčanskom i potkozarskom kraju.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA

– To je neshvatljivo ponašanje koje svima pravi štetu. Priroda nas je bogato podarila ljpotom, ali mi to sve uništavamo na veoma brutalan način. Ne znam kako komentarisati bacanje smeća u bistre i pitke planinske potoke, u rečice u kojima je do skora bilo ribe, rakova i drugog životinjskog i biljnog sveta, a sada tu nema ničega, samo ružna slika naših loših navika – reklo je nekoliko naših sagovornika u jurkovačkom i turjačkom kraju.

Tako su šume u državnoj svojini, kao što je slučaj u Miljevićima, postale seosko odlagalište smeća. Rečice Lubina, Jurkovica, Borna i druge u potkozarskom kraju nose hiljade najlonskih kesa, ambalaže otrovnih hemikalija, uginulih životinja.

– To je sramota. Svi treba da se stidimo i ozbiljno zabrinemo zbog smeća koje nas guši, ali stida i odgovornosti očigledno nema kod većine. Zato apelujem na vlasti da rigorozno kažnjavaju sve koji na bilo kojem nedozvoljenom mestu odlažu smeće – smatra Ostoja Slijepčević iz Rogolja.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA

On kaže da noću prikolice pune smeća, klaničnog otpada, uginulih životinja neodgovorni meštani odlažu u kanale pored puteva.

Za mnoge je najvažnije da smeće nije u njegovom dvorištu ili ispred njihove kuće, a drugima kako bude. O prirodi odavno niko ne vodi računa – smatraju naši sagovornici u prigradskom naselju Žeravica, gde često ukazuju na divlje deponije koje šire smrad i zarazu.

Gotovo svuda su isti prizori, kao što je slučaj u selu Gornji Karajzovci blizu Nove Topole. Mesto koje bi trebalo imati ulogu zdravih pluća ovog velikog sela, širi smrad, zarazu i šalje lošu sliku o stanovnicima Karajzovaca i drugih sela u Lijevče polju. Očigledno je da oni ne vode računa o svojoj sredini.

– Deponija pored puta za Dušanovo je tu godinama. Nekoliko puta smo je čistili, ali se ništa bitnije nije promenilo. Mi danju čistimo, a narod noću na isto mesto dovozi smeće. Teško je promeniti loše navike i stvoriti osećaj odgovornosti – kaže Mile Popović iz Karajzovaca.

Komunalci su, zajedno s inspekcijom i komunalnim policijom, organizovali nekoliko akcija na čišćenju topolskih majdana. Sakupljeno je i odvezeno nekoliko tona smeća, a celo područje prekriveno zemljom. Stalnim proširenjem područja sa kojeg se organizovano odvozi smeće u KP “Gradska čistoća” nastoje suzbiti loše navike i eliminisati divlje deponije.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA

– Borimo se da grad i naša opština izgledaju lijepo, da prirodu zaštitimo… Prikupljamo smeće, nastojimo motivisati stanovništvo da čuva životnu sredinu, proizvodimo i sadimo cveće, organizujemo akcije na uređenju našeg kraja. Ipak, bez veće odgovornosti građana to je teško obezbediti – kazao je Željko Bilbija, direktor KP “Gradska čistoća”.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, kaže da je ova tema u fokusu svakog proljeća.

– Odlučan sam da hitno, bez odlaganja, povedemo akciju zajedno s komunalcima, mesnim zajednicama, šumarima, školama i ljubiteljima prirode i da uklonimo deponije, uredimo našu opštinu. Naravno, to neće biti moguće bez sankcija i veće kontrole – naveo je Adžić rekavši da su na više lokacija postavili video nadzor kako bi efikasnije identifikovali prestupnike.

Kazne za neodgovornost

Bez rigoroznog kažnjavanja, novčano i zatvorom, smatra Radislav Šljivar iz Donjih Podgradaca, ne može se promeniti loša praksa.

– Bez kazne nema odgovornosti. Naši ljudi ovde bacaju smeće bez bilo kakve odgovornosti, bilo gde i bilo kada. Ipak, kada pređu državnu granicu postaju veoma odgovorni, jer se plaše sankcija. Bez kazne nema odgovornosti – kazao nam je Šljivar.

%d bloggers like this: