Dodik: Žrtve ne smiju biti zaboravljene

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je veoma značajno što su danas Republika Srpska i Srbija obilježile stradanje više 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora, jer žrtve ne smiju biti zaboravljene.
“Od izuzetnog je značaja što će u Donjoj Gradini biti veliki memorijalni kompleks da bi sjećanje na nevino stradale bilo sačuvano. Memorijalni centar Donja Gradina izgradiće Srpska i Srbija i to će biti mjesto mira”, rekao je novinarima Dodik, nakon što je u Donjoj Gradini obilježeno stradanje Srba, Roma i Jevreja u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

On je podsjetio su Srbi, Jevreji i Romi monstruozno ubijani, te da je stradalo i 20.000 djece.

“Činjenica je da je monstruoznost u jasenovačkom sistemu logora bila izraženija nego u ostalim nacističkim logorima, što je utvrdila i nadležna komisija iz NJemačke. Zato naše žrtve ne smiju biti zaboravljene”, dodao je Dodik.

On je ponovio da je Nezavisna Država Hrvatska bila produkt fašizma.

“Donja Gradina je ostala u Republici Srpskoj, jer u suprotnom srpski narod ne bi bio u prilici da se sjeća svojih žrtava. Sinonim naše slobode je država i zato je Republika Srpska važna i nećemo odustati da izgrađujemo njene demokratske kapacitete, da živimo u miru sa drugim i drugačijima i sjećamo se naših žrtava. Ne smijemo ih zaboraviti, jer bi to bilo u korist onih koji su pobili naše sunarodnike”, rekao je Dodik.

%d bloggers like this: