Donja Gradina: Dan sjećanja na žrtve jasenovačkih logora

U Spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice u toku je centralna manifestacija povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac.

Donja Gradina - Foto: RTRS

Donja GradinaFoto: RTRS

– Istorija će pamtiti da je Јasenovac bio najmonstrouzniji logor na svijetu, a NDH jedina država na svijetu koja je imala logore za djecu – istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Spomen području Donja Gradina na centralnoj manifestaciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac.Play Video

– Oplakujemo smrt, ali slavimo i život.Stradanje koje se ovdje desilo je više od genocida. Pravno ne postoji termin kaoji biu opisao i definisao ovaj zločin.

Danas živimo u miru, ali imamo svoju Republiku Srpsku kao opomenu da nam se niakda ne desi novi Јasenovac. Platili smo veliku cijenu i za Republiku Srpsku, ali bila bi još veća da je nemamo – istakla je Željka Cvijanović.

 Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjetio je na zlo ustaškog režima i monstrouzna stradanja u Јasenovcu i Donjoj Gradini, prije svega srpskog, ali i svih ostalih naroda.

– Dolazimo ovdje već 27 godina, a zločin se desio prije sedam decenija. Koliko je to bilo monstrouzno, uvijek nas neka priča zaprepasti. Pa, ubili su 20.000 djece. malo li je? Malu djecu su odvajali od roditelja vezali u džakove i bacali u Savu – poručio je Milorad Dodik, presjedavajući Predsjedništva BiH ,u spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice na centralnoj manifestaciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac.Play Video

On je poručio da se teško može naći oprost u srcu za Ustaše i režim koji je počinio tolike zločine.

– Oni su pobili milion ljudi, i ništa! Kako je moguće da je nekom presuđeno, čim je rođen. Ko ima to pravo? Onda nam pametuju kako treba da smanjimo broj žrtava zbog mira i budućnosti. Kako da prebrojimo one koji su spaljeni, bačeni u Savu. Njima je to važno, ali nama treba da bude još važnije – istakao je Dodik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je zajedničku izgradnju memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

– Ovdje smo iz godine u godinu i zauvijek. To je naša obaveza, odgovornost, zalog za budućnost, znajući da cjenimo slobodu, ali i poštovanje prema drugom ljudskom biću bez obzira na vjeru, naciju, ili spol – istakla je Ana Brnabić, premijerka Srbije u Spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice, na centralna manifestacija povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac.

Ona je poručila  da su Srbi kao narod preživjeli uprkos svim tragedijama.

– Stradali su nedužni ljudi, žene, djeca, starci, bez ikakve naznake ljudskosti od strane dželata. Zbog mira, bratstva i jedinstva nije se o Јasenovcu pričalo, a moralo se! Zasto danas imamo negiranje NDH, kao jedne umobolne tvorevine, i dovode se čak u pitanju činjenice da se išta događalo – nastavila je premijerka Srbije.Play Video

Ona je dodala da kao što svijet zna za Aušvic, Dahau, Mathauzen, mora se znati i za Ciglanu, Donju Gradinu, Јadovno, Drakulić,…Na kraju okrenula se i budućnosti:

– Uložićemo napore da njegujemo žrtvu Јasenovca, ali i sredstva, energiju, za izgradnju memorijalnog centra na ovom mjestu. To je najmanje što dugujemo nevinim žrtvama – zaključila je Brnabićeva.

Patrijarh Irinej: Vapaj se čuo do neba, ali nije do Zagreba i crkvenih predstavnika

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Donjoj Gradini da su u ustaškom zločinu u Јasenovcu učestvovali i oni koji je trebalo da šire ljubav i čitaju Јevanđelje i da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak bili rekorderi u činjenju zločina.

Patrijarh Irinej je naglasio da se vapaj djece čuo do samog neba, ali ne do Zagreba i crkvenih predstavnika i to ne što nisu mogli da čuju već nisu željeli.

 -Oni koji je trebalo da propovijedaju ljubav među narodima, oni su mačem i nožem činili zločinačka djela – rekao je srpski patrijarh poslije parastosa.

Patrijarh Irinej je istakao samo Bog zna koliki je broj onih koji su umoreni u najstrašnijim mukama.

– Јoš se vodi velika diskusija koliki je taj broj. Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milion – rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh je napomenuo da je jedan od ustaških vođa rekao da su umorili više naroda nego Turci na ovim balkanskim prostorima.

On je poručio da osveta ne smije da bude predmet razmišljanja, jer je srpski narod hrišćanski, pravoslavni, koji sluša Božije zapovijesti i trudi se da ih koliko može ispuni.

Patrijarh Irinej je istakao da će oni, koji su činili zločin, kad tad osjetiti tragičnost svojih djela, a da srpskom narodu preostaje da ne dozvoli da budu zaboravljena njihova stratiša i stradanja.

– Moramo oprostiti jer smo hrišćani, a ne smijemo zaboraviti – istakao je patrijarh srpski.

Grajf: Dići glas protiv antisemitizma i revizije istorije

Izraelski istoričar Gideon Grajf poručio je da treba dići glas protiv zastrašujućeg trenda antisemitizma i revizije istorije Drugog svjetskog rata svuda u svijetu.

To dugujemo budućim generacijama, to dugujemo našim precima“, rekao je Grajf na obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je istakao da je moralna dužnost i obaveza svih nacija da ne dozvole da se jasenovačko mučeništvo ponovi, te je ovom prilikom dao podršku izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

– Naša je moralna dužnost da budemo ovde u ime Srba, Јevreja i Roma koji su brutalno ubijeni, a posebno prema 20.000 djece – rekao je Grajf, koji je i autor knjige „Јasenovac – balkanski Aušvic“ .

On je ukazao da ratovi i pitanje rehabilitacije ideologija koje sadrže vjersku, rasnu i druge vrste netrpeljivosti i mržnje treba da brinu svaku osobu na svijetu.

Grajf je napomenuo i da se u svojoj knjizi bavio fenomenom dva najbrutalnja logora Aušvicom i Јasenovcem i došao do zaključka da je Јasenovac bio brutalniji.

Prema njegovim riječima, ustaški režim je bio jedan od najsmrtonosnijih u 20. vijeku.

– Mi treba da smo dovoljno glasni i naše aktivnosti da su usmjerene na ujedinjavanje snaga koje se bore za očuvanje univerzalnih antifašističkih vrijednosti čovječansta – rekao je Grajf.

On je i ovom prilikom ukazao na pokušaje revizije istorijskih događaja iz Drugog svjetskog rata i da se poreknu zločini počinjeni da se nad Srbima, Јevrejima i antifašistima i pokuašaja da se na međunarodnom niovu umanji broj žrtava.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je na grobnom polju Hrastovi u Spomen-području Donja Gradina parastos srpskim žrtvama ubijenim u ustaškom koncentracionom logoru Јasenovac, nakon čega su glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel i član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković pročitali molitve na jevrejskom i romskom jeziku za svoje stradale sunarodnike.

Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, potomci žrtava jasenovačkog sistema logora, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Obilježavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služio episkop banjalučki Јefrem.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Јugoslavije, a koje je potvrdio centar „Simon Vizental“, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Јevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

U Memorijalnom kompleksu Јasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Јevreji i Romi.

%d bloggers like this: