Tradicionalnom “Kosidbom” u Knežici počeli “Vidovdanski dani Knešpolja”

U Knežici je danas tradicionalnom „Kosidbom“ počela manifestacija „Vidovdanski dani Knešpolja“, koju s ciljem  njegovanja tradicije naroda Potkozarja po 13.put organizuje Kulturno-umjetničko društvo „Knešpolje“.

Sačuvati običaje i približiti ih mlađim generacijama zadatak je koji su na sebe preuzeli članovi ovog kulturno-umjetničkog društva i mještani Knežice koji tradicionalno u junu organizuju  manifestaciju koja objedinjuje niz kulturno-zabavnih događaja .

Sa pjesmom i kosom u rukama, članovima KUD-a „Knešpolje“ na današnjoj „Kosidbi“  pridružile su se njihove komšije i prijatelji iz susjednih opština.

Milutin Borojević iz Kostajnice svake godine dolazi na ovu manifestaciju.Kosi od malih nogu  i sve što zna o ovoj vještini naučio ga je njegov djed.

Borojević, kao i svi kosci, kaže da je za dobar otkos potrebna dobra kosa koju prije svega treba kvalitetno pripremiti-poklepati.

Oštra kosa od dobrog materijala je najvažnije za dobru kosidbu, ističe Borojević.

Iz Kostajnice je i Trivo Marinković , i on kosi od mladih dana , a za manifestaciju u Knežici  ističe da je od svega najvažnije druženje , mladost i pjesma koji prate ovaj događaj.

Milorad Knežević iz Jelovca je  među najstarijim učesnicima  „Kosidbe“, član je KUD-a „Knešpolje“ i vrsni kosac koji ističe da je zadatak starijih  da mladima pokažu kako je nekad bilo.

On je rekao da su kosci uvijek bili posebni ljudi jer je to veoma težak fizički posao koji nije svako mogao da radi.

Od kosidbe se nekad živjelo i mi želimo da sačuvamo tu tradicuju , kazao je Knežević.

Najmlađi učesnik današnje „Kosidbe“ , osmogodišnji Dragiša Čađo iz Donjeg Jelovca je rekao da ga je njegov djed naučio da kosi i pripremi kosu .Kaže da ovaj posao nije toliko težak i da već sam kosi .

Desetogodišnjeg  Davora Novaka iz Knežice kositi je naučila njegova baka , za koju kaže da je veoma dobar kosac, a danas je po prvi put pokazao svoju vještinu.

U nastojanju da sačuvaju tradicionalne običaje, Knežičani imaju punu podršku Opštinske uprave. Manifestaciju je otvorio odbornik u Skupštini opštine Kozarska Dubica Dragan Brdar.

On je rekao da je Opština Kozarska Dubica  uvijek podržavala ovakve aktivnosti i da će ih podržavati i dalje.

Mi smo se danas okupili ovdje u Knežici da od zaborava sačuvamo našu tradiciju i običaje , da mladim generacijama pokažemo kako je to nekad bilo i kako su to naši stari radili u svoje vrijeme.

Nama je zadovoljstvo da dijelimo prijateljstvo sa narodom Knežice i ovog kraja u održavanju kulturne tradicije i početka vidovdanskih svečanosti, rekao je danas u Knežici zamjenik gradonačenika Prijedora Aleksandar Miljuš.

On je kazao da Kozarska Dubica i Knešpolje imaju šta za pokazati i da su Prijedorčani uvijek željni da prisustvuju ovakvim manifestacijama,te da će i ubuduće to raditi .

Narodni poslanik Darko Banjac se zahvalio organizatorima ove manifestacije, posebno KUD-u „Knežpolje“ i svim učesnicima jer se zahvaljujući njima čuva tradicija .

Mi smo samo tu da pomognemo onoliko koliko možemo, rekao je Banjac i istakao da je jako bitno čuvati svoje običaje i tradiciju.

„Srpski narod je opstao na svojim običajima, na svojoj tradiciji i nikad ih ne smijemo zaboraviti .Zbog toga svi treba da budemo ovdje prisutni, da damo podršku onima koji to žele da očuvaju, jer tradicionalne vrijednosti nas drže zajedno“, istakao je Banjac.

Kao i svih ranijih godina „Kosidbom“ u Knežici dočarani su svi običaji toga posla, od kosidbe uz narodnu pjesmu i igru, do zdravice i tradicionalnog doručka u polju, uz učešće žena, djece i mladih.

Potpredsjednik KUD-a „Knešpolje“ Milorad Bukva je rekao da se „Vidovdanski dani Knešpolja“ održavaju već 13 godina i da se manifestacija tadicionalno  otvara  „Kosidbom“ prve nedjelje u mjesecu junu.

On je rekao da je Opština Kozarska Dubica pokrovitelj i generalni sponzor manifestacije kao i ranije , te izrazio nadu da će tako biti i u narednim godinama.

„Ono što je najvažnije je da mi na ovoj manifestaciji imamo velik broj djece , ovo su sve naša djeca, članovi našeg kulturno-umjetničkog društva, koji su i učesnici programa.Nastupiće dječija folklorna sekcija društva , a takmičiće se i u sportskim igrama“, kazao je Bukva.

On je istakao da je njihov cilj kao i cilj svih kulturno- umjetničkih društava očuvanje tradicije i običaja karakterističnih za svoj kraj .

I „Kosidba“ je običaj koji ćemo danas prikazati mladima jer je cilj da se taj način košenja prikaže mladima i djeci, koji će možda nastaviti tu tradiciju, rekao je Bukva.

On je najavio da će sljedeća manifestacija u okviru „Vidovdanskih dana Knešpolja“  9.juna  isključivo biti  posvećena djeci i da se zove   „Veče dječijeg stvaralaštva“ , potom će ,22.juna biti održano „Veče izvorne narodne pjesme-ojkače “, a zatim 25.juna završno veče, „Veče narodne pjesme i folklora“.

Bukva je istakao da ove manifestacije iz godine u godinu okupljaju sve veći broj učesnika i posjetilaca.

Izvor: rtv-kd.com

%d bloggers like this: