Početkom iduće godine snimanje filma o operaciji „Koridor“

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je da bi početkom iduće godine trebalo da počne snimanje dokumentarno-igranog filma o operaciji „Koridor“.

Kojić kaže da je ovaj film zajednički projekat vlada Republike Srpske i Srbije i da je njegovo snimanje od izuzetnog značaja, s obzirom da je operacija „Koridor“ najsvjetlija bitka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Trenutno se pravi okvir i kostur filma. Početkom iduće godine trebalo bi da se snimaju izjave svjedoka i radi rekonstrukcija događaja, odnosno dramatizacija – rekao je Kojić Srni.

Kojić očekuje da bi ovaj film trebalo da bude završen i promovisan do kraja iduće godine.

– Teško će biti izvodljivo da film bude završen do Vidovdana, jer će to diktirati vremenski uslovi koji moraju biti autentični onima u vrijeme probijanja koridora 1992. godine – kaže Kojić.

On ističe da je Republički centar ozbiljno pristupio aktivnostima na izradi filma, odmah nakon što je to dobio za zadatak od Vlade Srpske, dok su sa druge strane angažovani Ministarstvo odbrane Srbije, „Zastava film“ i Radio-televizija Srbije na čelu sa autorkom filma.

Kojić je naveo da je Republički centar prikupio svu arhivsku dokumentaciju u pisanom, video i digitalnom obliku koja je predana autorki filma.

Osim toga, kaže Kojić, obavljeni su razgovori sa pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u proboju Koridora, kao i sa novinarima koji su prvi prošli oslobođenim koridorom i biće važni konsultanti.

– Pripadnici jedinica koje su učestvovale u proboju koridora svjedočiće u ovom filmu – napomenuo je Kojić.

On je naglasio da je bitka za proboj koridora, iako se odigrala 1992. godine , bila odlučujuća za opstanak Srba na ovim prostorima.

– Operacijom ` Koridor ` dobijen je ne samo kiseonik za bebe u banjalučkom Kliničkom centru, već za čitav zapadni dio Republike Srpske, jer je praktično spojen istočni i zapadni dio Srpske sa Srbijom – rekao je Kojić.

Dokumentarno -igrani film o operaciji „Koridor“ biće realizovan u skladu sa dogovorom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, a Centar će u ime institucija Srpske, odnosno Vlade, biti nosilac aktivnosti.

Vojnom operacijom „Koridor ` 92“ spojeni su istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.

Proboj Koridora trajao je od 14. do 28. juna 1992. godine na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji „Koridor 1992“, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Derventa, Modriča, Odžak i Brod, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa ostalim dijelom teritorije Srpske i sa Srbijom.

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.

Akciju „Koridor 1992“ izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

Izvor: RTRS, Srna

%d bloggers like this: