Priča o moralu vojnika vrijednom divljenja

Snimanje filma o proboju koridora kroz Posavinu 1992. godine počelo je u Banjaluci, a autor Slađana Zarić kaže da je glavni motiv da bude odata počast poginulim borcima i otrgnuta od zaborava jedna od najslavnijih bitaka i pobjeda Vojske Republike Srpske.

Riječ je o dokumentarno-igranom filmu koji predstavlja hronologiju bitke “Koridor 92” i koji je baziran na svjedočenjima ljudi koji su bili učesnici borbe iz različitih jedinica na različitim linijama fronta. Pred filmskom ekipom je, rekla je, obiman i zahtjevan posao, a na proljeće, kada vremenski uslovi budu slični onima koji su bili kada je vođena bitka za koridor, radiće dramatizaciju. Da bi gledaoci mogli shvatiti cijeli kontekst tog vremena, precizirala je, radnja filma obuhvatiće period od trenutka kada trupe Hrvatske vojske prelaze Savu.

– Od tada počinjemo da pričamo šta se dogodilo, jer se zaboravlja, pogotovo u Srbiji, da je u to vreme poginuo veliki broj vojnika iz Srbije, odnosno iz vojne pošte iz Vranja. Tada su ubijena 32 mladića. Imamo i priču o logorima, stradanju srpskog stanovništva u Derventi, Odžaku, Sjekovcu i drugim mestima, te nedostatku kiseonika za bebe u banjalučkoj bolnici – rekla je Zarićeva za Srnu.

Objasnila je da je to uvodna faza filma koja je neophodna da bi se razumjelo šta je značio koridor i zašto je to bila bitka života. Zarićeva je kazala da ju je tokom nekoliko dana snimanja svjedočenja učesnika bitke najviše fascinirao tadašnji moral vojnika.

– To je vredno divljenja. I 27 godina posle kada sagovornici počnu da pričaju o moralu vidi im se suza u očima. I kroz to sam shvatila da je to bila bitka koja je značila biti ili ne biti. Da koridor nije bio tada probijen pitanje je kakvu bi sudbinu doživio narod u ovim krajevima – naglasila je Zarićeva i dodala da će pred objektivom kamere biti oko 80 sagovornika koji će sa publikom podijeliti svoja ratna sjećanja.

/Glas Srpske/

%d bloggers like this: