Uzak i nepregledan most na rijeci Jablanici

Uzak i nepregledan most na rijeci Jablanici zajedno sa tri kilometra puta bez trotoara u Vrbaškoj kod Gradiške, uzrokovali su mnoge saobraćajne nezgode sa tragičnim posljedicama.

Pogibija dvojice srednjoškolaca ove sedmice je nastavak crnog bilansa na ovoj dionici, na šta godinama ukazuju mještani Vrbaške. U posljednjih nekoliko godina, kaže Mile Macura, u Vrbaškoj je poginulo 10, a teško povrijeđeno još toliko osoba. Mnogi su, nakon saobraćjnih nezgoda u ovom selu, trajni invalidi.

– Most na Jablanici, na izlazu sa autoputa Banjaluka – Gradiška u Čatrnji, naglo je sužen, uzak i nefunkcionalan. Okolina mosta ne štiti vozače i vozila od pada u rijeku, ne postoji ograda niti druga adekvatna zaštita. Krivina nije pregledna jer je obrasla šibljem i šumom, a ivicom asfaltne trake, na makadamskom dijelu, su rupe – žale se mještani Vrbaške koji stanuju u blizini mosta, pored kojeg nekoliko mermernih ploča svjedoči o tragedijama koje su se tu dogodile.

Milenko Golić iz Vrbaške smatra da je neophodna rekonstrukcija mosta i izgradnja pješačke staze u pravcu Gornjih Podgradaca. Golić je, zajedno sa komšijama, uputio apel lokalnim i republičkim institucijama da hitno preduzmu mjere na povećanju bezbjednosti učesnika u saobraćaju što podrazumijeva rekonstrukciju mosta i izgradnju pješačke staze.

– Kod nas je kretanje putem postalo veoma opasno jer je frekvencija vozila velika, posebno teretnih. Cesta je uska, nema trotoara, most na Jablanici očajan… Sada su stradala dvojica srednjoškolaca, a prije njih još mnogo njihovih vršnjaka ovdje je poginulo ili teško povrijeđeno. Neki su se udavili u vodi poslije udesa, bilo je svakojakih nesreća, koje su se mogle i morale izbjeći – smatra Golić.On i njegove komšije insistiraju na proširenju mosta i uređenju okoliša kako bi učesnici u saobraćaju bili bezbjedniji nego sada.

– Strahujemo i za djecu na putu do škole koja se kreću preko mosta. Naše cijelo selo je crna tačka u saobraćaju, a most bi trebalo obilježiti sa tri crne tačke – rekao je Miki Misimović iz Vrbaške.

Miladin Branković, direktor škole u Vrbaškoj, smatra da je prijeka potreba izgradnja pješačke staze. Kritična je dionica od Čatrnje i autoputa, preko mosta na Jablanici do škole, te u pravcu Podgradaca, od Vrbaške do Krajčinovca. To je za školu i cijelo selo, kaže Branković, najvažniji zadatak.Ilija Grbić, predsjednik Mjesne zajednice Vrbaška, podsjeća da su oni prije nekoliko godina inicirali izgradnju pješačke staze, te pomoć zatražili od lokalnih i republičkih institucija. Takođe je aktuelan most na Jablanici, jer je to mjesto kritično za sve učesnike u saobraćaju i pješake.

– Gradska uprava u Gradiški obećala je projektnu dokumentaciju trotoara o svome trošku. To je za nas veoma važno ali tražimo mogućnosti izgradnje pješačke staze. Od JP “Putevi RS” i JP “Autoputevi RS” očekujemo da zajedno sa našom gradskom upravom učestvuju u rekonstrukciji mosta jer je on sastavni dio prilaza autoputu – smatra Ilija Grbić, koji je na ovaj problem ukazao i lokalnim vlastima.

Prethodno je u gradskoj upravi Gradiška rečeno da u skorije vrijeme nije u planu izgradnja pješačke staze u Vrbaškoj ali da će o toj mogućnosti ipak raspravljati naredne godine.Miroslav Perić, vozač Hitne pomoći Doma zdravlja, ispričao je da su udesi na mostu i njegovoj blizini tragični, a prizori jezivi. Mnogo puta sam ovdje dolazio vozeći medicinsku ekipu. Jednom sam spasio vozača iz vozila na dnu rijeke. Kada god su građani dojavljivali vijesti o udesu u Čatrnji ili Vrbaškoj, uvijek mi je most bio prvi u mislima – rekao nam je Perić.

/Selo Čatrnja/

%d bloggers like this: