25 godina od krajiškog pogroma

Tog ljetnjeg jutra začuli su se jaki topovski udari nad Kninom koji su ozvaničili početak vojno-redarstvene operacije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), hrvatske vojske, Armije BiH i ostalih paravojnih fomracija.

Tokom ove zločinačke operacije izvršeni su jedni od najgnusnijih zločina nad srpskim narodom u 20. vijeku. Prema podacima VERITASA, procjenjuje se da je poginulo oko 2.313 civila i vojnika, a u zbijeg krenulo preko 250.000 ljudi, kojih su većina spas našli u Srbiji, prelazeći preko mosta spasa na Rači i Pavlovića ćupriji.

Tih dana, kao da se armija čitavog svijeta okomila na krajiške Srbe, koji su bili ostavljeni na milost i nemilost neprijatelja. Prvo napadi NATO-a na radare u Krajini, a potom Hrvata i na kraju ABiH, zavile su u suze i u crno mnoge krajiške majke.

Takođe, važno je napomenuti i događaj kod Petrovačke ceste, koji se desio 07. avgusta 1995. godine, kada je u napadu hrvatske avijacije pogođena izbjeglička kolona, u kojoj je stradalo desetoro civila, a među njima četvoro djece.

// mikromreza.com

%d bloggers like this: