Na današnji dan 1942 – Krvavi januar u Slavoniji i u Drakseniću

Ustaše iz Podravske Slatine i drugih dijelova Slavonije ubile su 13. i 14. januara 1942. godine 200 srpskih muškaraca iz sela Kometnik i susjednog zaseoka Dobrić, nedaleko od Voćina.

Ovaj pokolj predstavlja jedan od prvih masovnih zločina ustaša nad cjelokupnim stanovništvom nekog sela u Slavoniji, podsjećaju iz Udruženja „Jadovno“.

Na licu mjesta, u selu Kometnik, ubijeno je oko 28 stanovnika, dok su ostali stanovnici deportovani van sela.

Muškarci iz Kometnika i Dobrića, njih 174 iz prvog i 32 iz drugog sela, otjerani su u improvizovani zatvor u Voćinu, dok su žene sa djecom, spominje se brojka od 190, odvedene u Zdence, selo između Podravske Slatine i Našica, gdje su izolovane u privremenom logoru.

U podrumu voćinskog zatvora od nedostatka vazduha ugušilo oko 25 zatočenika, dok su ostali ubijeni iz pušaka 14. januara 1942. Desetak muškaraca nije ubijeno jer su ostavljeni da pokopaju mrtve.

Prema podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača utvrđena su imena 175 stradalih stanovnika Kometnika 13. i 14. januara 1942. godine. Ovaj spisak nije konačan.

Zatočene žene sa djecom su nakon određenog vremena puštene iz privremenog logora u Zdencima i vraćene su kućama.

Pokolj u Drakseniću pokraj Kozarske Dubice počinjen je 14. januara 1942. godine. Ustaše i pripadnici Hrvatskog domobranstva 14. januara 1942. u sklopu napada na Donju Gradinu i Draksenić ubili su 207 žitelja srpskog sela Draksenić, mahom žena i djece.

Ustaše su ubile oko 130, a domobrani oko 70 stanovnika sela. Najveći broj stradalih je ubijen u seoskoj pravoslavnoj crkvi.

Pokolj u crkvi preživjele su Anka Pavković i Mara Blagojević koje su bile teže ranjene hladnim oružjem. Publikovani su poimenični podaci o stradalima. Tokom Drugog svjetskog rata život je izgubilo 896 stanovnika Draksenića.

Ubistva 48 stanovnika sela Bukovica pokraj Vrginmosta desila su se 14. januara 1942. godine.

Ubistva su izvršena u selu i u šumi Gominac. Među ubijenima bilo je 15 djece. Prethodno je 5. januara ubijeno sedam stanovnika sela, a kasnije, 20. januara 1942. u logoru Jasenovac ubijeno je još 18 stanovnika Bukovice.

Ukupno je tokom januara 1942. stradalo 18 dece iz Bukovice. Prethodne godine, 3. avgusta 1941. godine, u glinskoj pravoslavnoj crkvi ubijeno je 85 odraslih muškaraca iz sela. Publikovani su poimenični podaci o stradalima, napominju u Udruženju „Jadovno“.

/ SRNA /

%d bloggers like this: