Milutin (87) iz Gornjih Podgradaca preživio je Jasenovac, imao je sedam godina

GRADIŠKA – Preživjeli logoraš sistema ustaških logora Jasenovac Milutin Vučkovac (87) iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške izjavio je da je u filmu “Dara iz Jasenovca” prikazana istina o zločinima u Jasenovcu i istakao da je značajno da ovo ostvarenje pogledaju mladi, ali i buduće generacije kako se takvo zlo više nikada ne bi ponovilo.

Za mene su potresne scene iz ovog filma, koje sam ponovo proživio. Potrebno je da se i ubuduće prikazuju slični filmovi da se svjetska i domaća javnost upozna sa razmjerama ustaških zločina. U filmu je prikazana samo jedna pojedinost i sve je tačno tako bilo, ali je u stvarnosti bilo mnogo teže i gore – rekao je Vučkovac Srni.

Vučkovac kaže da su za njega posebno potresne scene iz filma kada su ustaše prevozile logoraše vagonima, jer je i on kao sedmogodišnjak 1942. godine svoju sestru penjao u vagon kako bi se mogla prebaciti iz Zagreba do Jastrebarskog i spasiti od sigurne smrti.
– Važno je da ovaj film, koji svjedoči o ustaškim zločinima, vide mladi ljudi i nove generacije koje će doći kako se takvo zlo nikada više ne bi desilo i ponovilo”, istakao je Vučkovac.

Vučkovac svjedoči da je kao sedmogodišnjak iz Gornjih Podgradaca potjeran u Gradišku, a zatim u Staru Gradišku, Mlaku, Jablanac, Zagreb i Jasterbarsko.

On kaže da su po dolasku u Jasenovac ustaše odmah odvojile djecu od majki i prebacile ih u Zagreb, a zatim u Jastrebarsko i Jasiku, gdje je bilo na hiljade srpske djece koje su spavale po nekim njivama uz tadašnju ciglanu.

– Najčvršći su uspjeli da prežive Jasenovac i Jastrebarsko. Najteže nam je bila glad, žeđ i hladnoća. Kada smo mi iz Jastebarskog trebali biti dodijeljeni nekim hrvatskim seljacima u to vrijeme, došla je moja strina i tetka koje su mene i još nekoliko djece izbavile iz logora – istakao je Vučkovac.

On kaže da se sjeća da je Dijana Budisavljević u to vrijeme spašavala srpsku djecu iz ustaških logora, te da se molio Bogu da dođe i do njih, ali da se to, ipak, nije desilo.

Milutin Vučkovac je penzioner, ugledni banjalučki ginekolog, te predsjednik Nadzornog odbora Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Banjaluka.

Film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića prikazan je sinoć na RTS i RTRS i sniman je na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša.

Ovo je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.
Ova drama osvrće se na period Drugog svjetskog rata, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Antonijević je najavio da će nakon filma, u istoimenoj seriji priča biti proširena i događajima koji se odnose na operaciju “Oluja”, kao nastavak priče o srpskom stradanju i egzodusu iz Hrvatske, započetom tokom Drugog svjetskog rata.

Video arhiva:

IZVOR: mojagradiska.com

%d bloggers like this: