Maks Luburić – KOLJAČ IZ JASENOVCA: Ubijao srpske žene i decu, pa dočekao krvavu sudbinu u zadnji čas!

Pre rata Luburić je bio poznat kao običan kriminalac.

Vjekoslav Maks Luburić bio je ustaški oficir. Bio je zapovednik

Vjekoslav “Maks” Luburić je bio ustaški oficir i gotovo ceo rat zapovednik sistema koncentracionih logora među kojima je najveći koncentracioni logor Jasenovac. Zbog svoje umešanosti u brojne ratne zločine stekao je reputaciju najbrutalnijeg među ustaškim zapovednicima.

Pre rata Luburić je bio poznat kao običan kriminalac i kažnjavan je za razna krivična dela. Ime “Maks” Vjekoslav Luburić dobio je od svog dugogodišnjeg prijatelja Jure Francetića prilikom boravka u ustaškom kampu Janka Pusta.

“Zapovednik mesara”
Za Luburića, među ustašama opevanog kao “zapovednik svojih mesara”, čak je i ćerka Ante Pavelića, Višnja, malo pre smrti 2015. rekla da je bio “ludak, umno bolestan čovek, da uopše nije mogao da se kontroliše”.

Luburić je bio osnivač, a posle pogibije Mije Babića i komandant koncentracionih logora u NDH, a od kraja 1941. je zapovedao Ustaškom odbranom. Projektovao je sistem koncentracionih logora Jasenovac i praktično zapovedao logorskom mašinerijom smrti u NDH.

Samo u dečjem logoru u Sisku umrlo je između 1.152 i 1.631 dece u jezivim uslovima. Nije se libio da strelja ni svoje. Krajem 1942. zbog divljanja ga je sam Pavelić jedva zaštitio od nacističkog generala fon Horstenaua koji je učinio sve što je mogao da ga strpa iza rešetaka. Iza Luburića je ostalo na desetine hiljada strelajnih, poklanih, raskomadanih civila svih dobi, vera, nacionalnosti, polova, doslovno reke krvi.

Ubijen na “svoj” način
Vjekoslava “Maksa” Luburića ubio je agent Udbe Ilija Stanić, inače sin jednog ustaše. Luburić je posle rata pobegao u Španiju, gde je uživao zaštitu fašističkog generala Franka, a Ilija Stanić bio je jedina osoba u koju je Luburić imao poverenja.

Jedne večeri, Stanić je Luburića drogirao praškom za spavanje u njegovoj vili u Španiji 20. aprila 1969, da bi mu potom maljem razbio glavu i ubio ga iz povike:
“Majku ti j**em ustašku! Ovako si ti maljem ubijao decu u Jasenovcu!”

Podsećamo, istoričar Vladimir Dedijer procenio je broj žrtava Jasenovca na 700.000 do 1,2 miliona.

Nemački posmatrači su ga okarakterisali kao “velikog sadistu” i “živčanog bolesnika”.

Početkom 1992. general Mirko Norac (koga i danas Hrvati veličaju) izrazio je divljenje Luburiću.

Hrvatski istoričar Vlado Vladić održao je 29. septembra 2018. godine na rimokatoličkom prioratu u Splitu promociju svoje knjige “Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić”.

Izvor Blic

%d bloggers like this: