Veljko Leka

Veljko Leka – pilot koji je prkosio smrti! Spasio je oko 600 ranjenika sa „koridora“ a najteže slučajeve prevozio je u Beograd. Dnevno je znao nekoliko puta kroz taj uski koridor ispod dalekovoda letjeti za Beograd. Nije se smio dići više jer bi ga gađale neprijateljske snage. Jedna djevojčica koju je spasio danas je vojni pilot ! Pukovnik pilot helikopterske eskadrile JSO bio je jedan od najsposobnijih pilota helikoptera ikada na ovim prostorima.

On je tokom rata devedesetih godina izveo nevjerovatnih 6.635 borbenih letova, od čega 537 na Kosovu i Metohiji tokom borbi protiv terorističke „OVK“ i napada NATO na Srbiju. Tokom operacije „Koridor“ 1992. godine donosio je boce s kiseonikom, samoinicijativno je preletao preko neprijateljskih položaja, kako bi dovezao ranjenike do prihvatilišta. Uvijek je rizikovao sopstveni život kako bi spasao civile i ranjenike. Sa svojim helikopterom postigao je svojevrstan rekord.Spasao je šest stotina ranjenika sa „koridora“ u ljeto 1992. godine.

Mnogi mogu samo njemu da zahvale, što su ostali živi. Hrabri pilot je tokom borbi čak tri puta obaran, a jednom je završio u hrvatskom zarobljeništvu. Poslije 72 dana, tokom kojih je mučen, razmijenjen je i ubrzo se ponovo našao za komandama helikoptera. U romanima Milorada Ulemeka Legije pominje se pod pseudonimom Ćale.

Pilot-heroj Veljko Leka preminuo je 24. januara 2001. godine, posle kraće i teške bolesti. Čast je bila biti u istom stroju sa ovakvim herojem. Slava mu i hvala za sve što je učinio za srpski narod.

/ Crveneberetke /

%d bloggers like this: