DUBICA: DOBRE VIJESTI IZ PROŠLOSTI

d 1. januara do 1. decembra prošle godine, na teritoriji Bosne i Hercegovine poreski uredi prikupili su neposredne poreze od 169.810.106 dinara. Od 52 poreska ureda na teritoriji Bosne i Hercegovine, sa procentom naplaćenog poreza na prvo mesto dolazi Bosanska Dubica sa 83 odsto, a na poslednje mesto Trebinje sa 46 odsto. (Vreme, 23. 1. 1929)


Bosanska Dubica je mesto koje ima najviše zetova žandarma. Devojke iz Bosanske Dubice poznate su po lepoti i za njih se interesuju mnogi mladići, a naročito žandarmi. Pre nekoliko dana bila je jedna svadba u kojoj je mladoženja opet bio žandarm. Sa ovim mladoženjom, Bosanska Dubica sada ima sedamnaest žandarma zetova. Interesantno je da su tri sestre Zubović iz Bosanske Dubice udate za tri žandarma. (Vreme, 14. 3. 1940)


Ako ne baš najviši, a ono jedan od najviših policajaca u našoj zemlji svakako je Stojan Ćurin u Bosanskoj Dubici. Njegova visina iznosi 205 centimetara. Čovek normalne visine Ćurinu dostiže samo do ramena. Zanimljivo je napomenuti da je Ćurin pre rata bio u Americi, gde je radom stekao lepo imanje, ali kad je buknuo svetski rat, on je u Americi sakupio grupu dobrovoljaca i vrativši se u otadžbinu, otišao je sa njima na Solunski front. Posle rata Ćurin nije hteo da se vraća u Ameriku, nego je stupio kao opštinski stražar u Bosanskoj Dubici. (Vreme, 9. 10. 1940)


Bosanska Dubica postala je glavni izvozni centar u ovome kraju. Usled porasta reke Une omogućen je dolazak jednom velikom šlepu. Na šlep je utovareno 64 vagona drva. Šlep je otplovio za Beograd. Ovdašnje tržište obiluje debelim svinjama, teškim između 100 i 200 kilograma. Cena je 12-14 dinara po kilogramu žive mere. Goveda isto tako ima na izbor. Svake subote dogoni se stoka iz Hrvatske Dubice koju deli samo most sa Bosanskom Dubicom, zatim iz Jasenovca i iz svih sela u okolini ovih mesta. Stanica je udaljena 5 kilometara tako da je utovar blizu, a sama reka Una omogućuje u ovo vreme izvoz šlepovima i to je glavni razlog što trgovci ovdašnju pijacu mnogo posećuju. (Vreme, 6. 2. 1941)

/ Zurnal Hrast /

%d bloggers like this: