Pjesma o heroja Stojadina Mirkovića

Ko je bio Stojadin Mirković?

Stojadin Mirković — Cole (Gornje Leskovice, 14. januar 1972 — Bedenik, 29. septembar 1991) bio je vojnik Jugoslovenske narodne armije na redovnom odsluženju vojnog roka Rođen je 14. januara 1972. godine u selu Gornje Leskovice, opština Valjevo, odakle je poslije regrutacije otišao 28. decembra 1990. godine na redovno služenje vojnog roka u Banju Luku.

Poslije završene obuke za vozača vojnog transportera prekomandovan je u VP 4848/16, Bjelovar i u centralno skladište borbenih sredstava u selu Bedenik kod Nove Rače, udaljenom dvadesetak kilometara od Bjelovara. Poslije blokade hrvatskih paravojnih formacija, major Milan Tepić je bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu.

Ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, Tepić je digao 29. septembra 1991. godine u vazduh vojno skladište i sebe. Tom prilikom je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, kada je njegov transporter iz kojeg je dejstvovao pogodila „zolja”. Poslije nepune četiri godine od pogibije njegovi posmrtni ostaci su dopremljeni iz Hrvatske i 18. jula 1995. godine sahranjeni uz vojne počasti u rodnom selu.

Njemu u čast, otkrivena je bista u dvorištu OŠ „Miloš Marković” u Gornjim Leskovicama, dok je svojevremeno za herojsko djelo, Stojadinu posthumno dodjeljeno najveće gradsko priznanje „Septembarska povelja” i Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti I stepena.

%d bloggers like this: