Genocid je mrlja koju SAD nikada neće oprati

Članak od 10.000 karaktera detaljno opisuje tragični proces uništenja Indijanaca, od fizičkog do kulturnog, i njime ukazuje kroz činjenice da su SAD počinile brojne zločine kršenja ljudskih prava.
U članku se navodi da statistike pokazuju da je indijansko stanovništvo palo sa 5 miliona 1492. godine na 250.000 početkom 20. veka.

Takođe i kako je populacija Indijanaca naglo opadala.

Naime prisilna asimilacija i kulturni genocid nad Indijancima u SAD-u bili su pođednako gnusni, potpuno su lišili indijanska plemena autonomije i učinili ih ekonomski osiromašenim, prenose kineski mediji.

Ugravirana ilustracija američke vojske koja se bori protiv domorodačkih Američkih Crvenih Indijanaca na Divljem zapadu Amerike iz berbe viktorijanske knjige iz 1880 godine koja više nije u autorskim pravima

Kao rezultat toga, američki Indijanci se i dalje suočavaju sa ozbiljnom krizom opstanka i razvoja.

SAD su se dugo vremena često mešale u unutrašnje poslove i stanje ljudskih prava drugih zemalja, ali su pokušavale da prikriju svoja kršenja ljudskih prava, što je naišlo na široke kritike međunarodne zajednice.

Kroz Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija i drugim prilikama, mnoge zemlje su oštro osudile genocid nad Indijancima od strane SAD-a i trenutno kršenje prava Indijaca i pozvale ih da ozbiljno razmisle i isprave svoje greške, ali SAD se ne oglašavaju po tom pitanju.

Bez obzira na to kako se SAD igraju sa dvostrukim standardima u pogledu ljudskih prava, istorijski zapis i mnoštvo činjenica su dokazali da: je “genocid istorijska mrlja koju SAD nikada ne mogu da očiste, a maska ‘branioca ljudskih prava’ je odavno razotkrivena”, prenosi CRI.

Izvor: B92

%d bloggers like this: